Deputatul UDMR Cseke Attila a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că intrarea formaţiunii sale la guvernare alături de PSD, PC şi UNPR va fi benefică, în primul rând pentru că reorganizarea administrativ-teritorială, iniţiată anul trecut de vicepremierul Liviu Dragnea, dar eşuată, se va face numai cu acordul Uniunii, aşa cum prevede acordul de colaborare dintre PSD şi UDMR.

"În acord se scrie negru pe alb că în perioada 2014-2016 reorganizarea administrativ-teritorială se face numai cu acordul ambelor părţi, deci nu se va putea face fără să fim întrebaţi, iar dacă se va pune în discuţie această chestiune poziţia noastră o ştiţi: cele trei judeţe, Bihor, Sălaj şi Satu Mare, să formeze o regiune de dezvoltare şi o regiune administrativ-teritorială cu centrul la Oradea", a spus Cseke.

El a mai afirmat că, deşi acordul prevede, de asemenea, o colaborare între PSD şi UDMR pentru revizuirea Constituţiei, acest lucru nu se va întâmpla în cursul anului 2014, întrucât acesta este un an electoral, pe de o parte, iar pe de altă parte deoarece este nevoie de o majoritate parlamentară de două tremi, or PSD, UDMR, PC şi UNPR nu au în Parlament "decât" 60%.

Un alt efect pozitiv al intrării UDMR la guvernare, a spus Cseke, este continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvaniei pe tronsonul 3 C, între Borş şi Suplacu de Barcău, şi "convenirea găsirii unei soluţii pentru finanţarea continuării autostrăzii de la Suplacu de Barcău la Gilău şi de la Câmpia Turzii la Târgu Mureş".

Cseke a adăugat la "câştiguri" şi posibilitatea ca din banii pentru programul "lapte-corn-măr" elevii şcolilor care au cantine să poată primi o masă caldă, precum şi găsirea de soluţii pentru funcţionarea financiară corectă a unităţilor administrativ-teritoriale, în condiţiile în care acestea au primit noi responsabilităţi de la Guvern la finele anului trecut. Un exemplu este obligaţia primăriilor de a asigura 25% din sumele pentru funcţionarea sistemelor de protecţie socială, a centrelor de plasament pentru copiii şi persoanele cu handicap şi pentru plata asistenţilor persoanelor cu handicap grav.

Întrebat cum anume va fi aplicat acordul de colaborare în Bihor în mod concret, în condiţiile în care acesta prevede atribuirea de funcţii în conducerea instituţiilor deconcetrate pentru reprezentanţii UDMR, Cseke a refuzat să răspundă. "Nu comentez", a spus deputatul, arătând că UDMR va anunţa numele viitorilor şefi de instituţii doar după ce numirea acestora va fi aprobată de miniştri.