Lucru neobişnuit pentru un lider al UDMR Bihor, senatorul Cseke Attila, preşedintele organizaţiei judeţene, a lăudat Primăria Oradea pentru faptul că în exerciţiul bugetar curent al UE, 2014-2020, a accesat dublul sumei prealocate ca municipiu reşedinţă de judeţ.

“De-a lungul timpului, pe acest exerciţiu bugetar, datorită faptului că unii (n.r. – unele municipii reşedinţă de judeţ) nu şi-au folosit aceste sume prealocate şi altele au avut idei, acestea au primit sume suplimentare”, a rezumat Cseke despre felul în care Primăria Oradea, deşi avea prealocate doar 36,1 milioane euro, a accesat 70 milioane euro, din totalul fondurilor prealocate municipiilor reşedinţă de judeţ, pentru care municipalităţile concurează doar cu ele însele, nu între ele.

Generozitatea politicianului este, însă, una cu bătaie spre interesul propriei formaţiuni, iar lauda adusă Primăriei Oradea a folosit doar ca bază de pornire pentru a anunţa că UDMR îşi doreşte ca în viitorul exerciţiu bugetar al UE, 2021-2027, şi consiliile judeţene să beneficieze de sume prealocate.

Cseke a spus că în actualul exerciţiu bugetar CJ Bihor a accesat 65 milioane euro, dar prin competiţie cu alte consilii judeţene, pe când dacă ar fi avut sume prealocate „azi vorbeam liniştit la Bihor de 165 milioane euro”.

Ca atare, senatorul a afirmat că la Congresul UDMR, care va avea loc la finele lunii februarie, partidul său va adopta o hotărâre ce prevede lansarea în dezbatere a posibilităţii ca în viitorul exerciţiu bugetar al UE să fie prealocate sume şi pentru consiliile judeţene, ceea ce depinde, însă, de ceea ce vor stabili Comisia Europeană şi statul român prin Guvern.

Preşedintele UDMR Bihor, membru în comisia de administraţie publică locală în Senat, a anunţat ideea în contextul în care, chiar în aceste zile, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2019 prevede o scădere a sumelor din impozitul pe venit care rămân la primării, concomitent cu majorarea procentelor de care beneficiază consiliile judeţene. Concret, potrivit surselor politice, proiectul prevede ca la primării să rămână doar 45%-55% din impozitul pe venituri în loc de 60%, cât a promis coaliţia PSD-ALDE susţinută de UDMR, pe când la consiliile judeţene cota să crească la 30%-35%.

De altfel, din acest motiv, reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România acuză Guvernul că ia în acest an 1 miliard de euro de la municipii, oraşe şi comune, dând o parte din bani şefilor de CJ-uri, adică „baronilor” judeţeni, pentru ca aceştia să „controleze” apoi primarii.