Transportul pacienţilor care nu necesită asistenţă medicală avansată va fi efectuat fără adăugarea de costuri suplimentare, iar serviciilor publice de ambulanţă li se interzice cu desăvârşire taxarea pacienţilor transportaţi pentru efectuarea unor consultaţii de la un spital la altul. Acestea sunt principalele reglementări conţinute într-un Ordin pe care ministrul Sănătăţii, Cseke Attila l-a semnat marţi, în scopul de a stopa abuzurile generate de transportarea pacienţilor.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Ministerului Sănătăţii, "măsura era necesară deoarece au fost semnalate mai multe situaţii în care serviciile de ambulanţă solicitau pentru realizarea transportului sanitar neasistat sume importante, chiar şi de 400 de lei pentru distanţe mici".

Potrivit noului Ordin, pentru transportul pacienţilor neinternaţi de la compartimentele Unităţilor de Primire a Urgenţelor (UPU) la alte unităţi spitaliceşti se va deconta numai costul per kilometru, din Fondul Unic de Asigurări de Sănătate, fără a se adăuga vreun cost suplimentar.

Pentru transportul pacienţilor internaţi într-o unitate sanitară către o alta unitate, pentru aşa-numitele consulturi interdisciplinare, se decontează de către unitatea solicitantă costul per kilometru la tariful prevăzut de CAS, fără decontarea aşa-numitului cost de solicitare.

Totodată, Ordinul interzice taxarea pacienţilor de către serviciile de ambulanţă publice pentru efectuarea unor transporturi interclinice necesare îngrijirii acestora.
În Bihor, Spitalul Municipal a taxat anul trecut, cu nu mai puţin de 2.600 de lei noi părinţii unui nou-născut care a fost transportat la un spital din Bucureşti, cu toate că a decontat costul acestui transport şi de la CAS Bihor.

De asemenea, prin noua reglementare, spitalele care deţin ambulanţe sunt obligate să le utilizeze cel puţin pe durata programului normal de lucru, astfel încât, de pildă, în judeţul Bihor va fi imposibil ca Spitalul Municipal (care are ambulanţe proprii) să angajeze serviciile Ambulanţei Pelican.