Consiliul Superior al Magistraturii a admis, marţi, cererea de apărare a independenţei şi reputaţiei profesionale formulată de procurorul şef al DNA Oradea, Ciprian Man, după un reportaj prezentat în cadrul emisiunii "Sinteza zilei" sub titlul "Dosar şocant la Direcţia Naţională Anticorupţie Oradea! Primul caz de şantaj telepatic", difuzat de postul Antena 3 a fost difuzat pe 6 februarie.

CSM a apreciat că, în cadrul emisiunii, "nu a fost respectată condiţia prezentării cu bună credinţă a informaţiilor de interes public şi nici dreptul publicului de a fi informat corect şi onest, fiind depăşită libertatea de exprimare".

Procurorul ceruse CSM să îi apere reputaţia fiindcă reportajul ridiculiza ancheta DNA Oradea în dosarul de şantaj instrumentat de Man pe numele avocaţilor Daniela şi Ioan Sava şi aflat acum pe rolul Curţii de Apel Oradea. După cum se ştie, cei doi sunt acuzaţi că ar fi plănuit un complot mediatic care să o discrediteze şi s-o sperie pe judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor.

În materialul jurnalistic se făcea şi o comparaţie cu cazul judecătoarei Aspazia Cojocaru de la Curtea Constituţională, care, în 2012, a reclamat ameninţările cu moartea ce i-au fost aduse de un deţinut care i-a transmis că "Am să te trimit după Elodia".

Dosarul deschis în acel caz a fost încadrat ca simplă ameninţare şi nu şantaj, reportajul în cazul avocaţilor Sava concluzionând că, "în funcţie de propriile interese, procurorii DNA pornesc anchete şi acuză persoane incomode, fără să ţină cont de legile care le guvernează activitatea, legi care sunt interpretate după bunul lor plac".

Totodată, în emisiunea din 6 februarie a fost prezentat şi un interviu acordat de Ioan Sava, în care acesta insinua că procurorul Man a deschis acest dosar în urma "unui schimb telepatic cu judecătoarea" Crina Muntean, dar şi că anchetatorul său îi poartă sâmbetele, "complotând cu tâlharii de locuinţe" pentru a obţine denunţuri împotriva lui, deoarece i-ar fi refuzat un serviciu "cu tentă penală".

În opinia CSM, unde inspectorii judiciari au analizat cererea procurorului şef al DNA Oradea, dar şi modul în care acesta a efectuat ancheta în cazul celor doi avocaţi, reportajul difuzat de Antena 3 a fost unul denigrator, astfel că solicitarea făcută de magistrat este întemeiată.

"Postul de televiziune, făcând public interviul avocatului, în care acesta făcea referire la probitatea profesională şi morală a procurorului Man Ciprian Florentin, exprimând totodată o părere denigratoare la adresa acestuia, este de natură să afecteze reputaţia profesională a procurorului", se arată într-un comunicat făcut public, marţi, de Biroul de presă al CSM.

Totodată, inspectorii judiciari au apreciat că, prin afirmaţiile făcute, "se induce ideea conform căreia procurorul nesocoteşte normele de drept procesual, realizând procedurile judiciare ilegale" şi se inoculează ideea că,"procurorul, din motive personale, urmăreşte cu orice preţ discreditarea avocatului şi a familiei acestuia".

"Dreptul la libertatea de exprimare nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrângeri, în ipoteza în care folosirea libertăţii de exprimare este îndreptată împotriva unor valori pe care statul le poate în mod legitim apăra, cum ar fi autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti", se mai precizează în comunicatul CSM.