Fără aportul a doi dintre cei mai buni jucători ai săi, Martin Zeno și Sean Barnette, și venind după un program obositor de meciuri, echipa orădeană de baschet masculin CSM CSU a făcut un joc bun totuși sâmbătă seară, la București, cu Steaua CSM EximBank, în cadrul etapei a V-a a campionatului Ligii Naționale.

Din păcate, elevii antrenorului Cristian Achim au trebuit să se recunoască învinși cu scorul de 86-90, după ce s-au aflat de mai multe ori la conducerea jocului.

Partida a fost foarte echilibrată, cu Steaua care a început mai bine și și-a adjudecat primul sfert cu scorul de 26-17. Apoi, în sfertul secund, orădenii au fost „vioara întâi”, marcând 22 de puncte și primind 17. Astfel, în pauza mare s-a intrat cu avantajul de patru puncte, scor 43-39.

Sfertul III a fost foarte strâns, gazdele s-au desprins la 47-41, numai că bihorenii au revenit și au întors balanța de partea lor, conducând cu 53-51, 57-54 sau 62-58. De altfel, în mare parte pe perioada acestor zece minute campionii s-au aflat la conducere, doar la finalul acestui sfert, steliștii au egalat și chiar au intrat în ultima pauză cu un avantaj de două puncte, scor 66-64. Sfertul III a fost câștigat totuși de CSM CSU, cu 25-23.

Desfășurarea partidei în ultimele zece minute a fost foarte interesantă. În primă fază, gazdele s-au distanțat, conducând cu 75-68. Apoi a urmat un parțial de 10-0 pentru CSM CSU, care a înscris 8 puncte consecutive prin Mandache, care a reușit și două coșuri de trei puncte. Cu trei minute înainte de final, orădenii conduceau cu 78-75. Din acest moment, Steaua a revenit și a preluat, la rându-i conducerea, pe care nu a mai cedat-o până la final.

În acest fel, jocul, foarte strâns și aprig disputat s-a încheiat cu victoria Stelei, cu scorul de 90-86.

Orădenii au ajuns la cea de-a doua înfrângere, în cinci meciuri, dar având în vedere că sunt într-un program foarte încărcat cu câte două meciuri pe săptămână, situația este explicabilă oarecum. Tocmai de aceea, antrenorul Cristian Achim și-a propus ca obiectiv în primă fază accederea în play-off, „nu contează de pe ce loc, 1 sau 5 sau 6”, după cum a declarat.

Cel mai bun marcator al CSM-ului în partida de la Buvcurești cu Steaua a fost Sean Denison, autor a 19 puncte. L-au urmat: B. Mirkovic și A. Mandache, cu câte 15 puncte, M. Pasalic, cu 13 puncte, Z. Comagic, autor a 10 puncte, T. Nicoară, cu 6 puncte, B. Nicolescu, cu 4, C. Petrișor și R. Pașca, autori a câte 2 puncte. A mai jucat și Bogdan Țîbîrnă.

De la steliști, principalul marcator a fost David Dudzinschi, autor a 20 de puncte. De asemenea, M. Runkauskas, de la bucureșteni, și-a trecut în cont 18 puncte.

În celelalte partide din etapa a V-a a Ligii Naționale la baschet masculin, U BT Cluj s-a impus la Sibiu, cu 87-84, în fața localnicilor de la BC CSU, BC SCM Timișoara a învins, pe teren propriu, cu 76-57, echipa BCM U Pitești, BCM Olimpic Baia Mare a obținut prima victorie, învingând cu 78-75 pe Dinamo București, iar SCM U Craiova a dispus, la 11 puncte, cu 80-69, de gălățenii de la CS Phoenix.


În ierarhia la zi, CSM CSU Oradea a căzut pe locul II, fiind devansată de Steaua. Dar, iată cum se prezintă clasamentul după cinci etape:

1.

Steaua CSM Eximbank

4/0

8

2.

CSM CSU Oradea

3/2

8

3.

BC SCM Timisoara

3/2

8

4.

BCMU Pitesti

3/2

8

5.

U-Banca Transilvania Cluj

3/1

7

6.

BC CSU Sibiu

2/2

6

7.

SCMU Craiova

2/2

6

8.

ABC Mureș Tg Mureș

1/3

5

9.

Municipal Olimpic Baia Mare

1/3

5

10.

CS Dinamo București

0/4

4

11.

CS Phoenix Galați

1/2

4

12.

CS Municipal Ploiești

0/0

0

În etapa viitoare, CSM CSU Oradea va evolua pe teren propriu, sâmbătă, 29 octombrie, cu SCM U Craiova. Până atunci însă, marți orădenii vor evolua în Israel, în etapa a II-a din faza grupelor Ligii Campionilor Europeni.