Revenirea lituanianului Donatas Tarolis în angrenajul formaţiei de baschet masculin CSM CSU Oradea s-a simţit şi miercuri seara, când vicecampioana României a evoluat în Finlanda, unde a reuşit să obţină prima victorie din cupele europene în acest sezon.

Roş-albaştrii au întâlnit formaţia Kataja Basket, pe care au întrecut-o cu scorul de 87-73, după ce, exceptând primul sfert, s-au aflat la conducere la finele celorlalte trei.

În partida care a contat pentru etapa a 2-a a Grupei J din FIBA Europe Cup, antrenorul Cristian Achim a început jocul cu: Neal, Richard, Pearson, Tarolis și Freeman. 

În primul sfert, Donatas Tarolis s-a remarcat în atacul orădean, dar defensiva bihoreană a avut probleme, ceea ce a făcut ca în prima pauză scorul să fie favorabil gazdelor, 23-21.

Din păcate, nici în primele minute din secvenţa secundă nu s-au rezolvat problemele din apărarea orădeană, iar Kataja a profitat şi s-a desprins pe tabelă. Totuşi, înainte de pauza mare, CSM-ul a avut reacţie, Erick Neal şi Lennard Freeman ieşind la rampă pentru a duce Oradea în avantaj, scor 45-40. Numai că, la jumătatea partidei, scorul a fost 45-43 pentru elevii antrenorului Cristian Achim, întrucât, pe sirenă, Nike Sibande a înscris un spectaculos coş de trei puncte.

Altă faţă în jumătatea a doua

După pauza mare, orădenii au revenit în forţă, Nijal Pearson şi Erick Neal au avut realizări de la distanţă, după care Lennard Freeman a înscris pentru a duce CSM CSU la un avantaj de 11 puncte.

După ce s-au desprins şi mai clar, la 13 puncte, finlandezii au redus din handicap, Nike Sibande având o poftă bună de joc. Totuşi, după ce Toddrick Gotcher marcat şi el un coș de trei puncte, scorul a devenit 70-61 în favoarea bihorenilor, la finele sfertului III.

Şi ultimele zece minute au fost bune pentru orădeni, care şi-au rezolvat problemele din defensivă, iar după un parţial de 9-2, CSM CSU s-a desprins la 16 puncte pe tabelă.

După un timeout, gazdele au mai redus din diferenţă, dar totuşi finalul partidei a fost controlat de roş-albaştri, care au reuşit o victorie la 14 puncte, scor 87-73.

„A fost un meci foarte important pentru noi, deoarece veneam după o înfrângere dureroasă în prima etapă. Prioritatea noastră în jocul cu Kataja a fost să limităm aruncările de trei puncte ale adversarului. Știam că jocul lor se bazează pe acest procedeu, pentru că au o întreagă echipă de shooteri. I-am limitat la 31% ca rată de reușită, ceea ce este bine, dar menționez că au avut 39 de aruncări de pe semicerc. Drept comparație, au avut 22 de aruncări de două puncte. Știam că adversarii noștri se vor concentra mai mult pe acest aspect, așa că am pregătit asta. Sunt fericit pentru victorie. Aceasta ne ajută în primul rând la nivelul de încredere, dar în același timp este un pas în încercarea noastră de a ne califica în faza următoare a competiției. Drumul este foarte lung în continuare, dar era absolut necesar să câștigăm acest meci”, a declarat, după joc, pentru site-ul clubului orădean, antrenorul Cristian Achim.

Donatas Tarolis, pricipalul marcator

Principalul marcator al echipei bihorene în meciul din Finlanda a fost lituanianul Donatas Tarolis, care a înscris 18 puncte. Nijal Pearson şi Lennard Freeman au avut câte 14 puncte, Erick Neal a terminat cu 13 puncte, iar Kris Richard şi-a trecut în cont 11 puncte.

De la Kataja, de departe, Nike Sibande a fost cel mai eficace, cu 36 de puncte marcate.

„Ne-am respectat planul de joc, ceea ce este important. Aveam nevoie de această victorie după eșecul suferit în prima etapă. Este un rezultat bun pentru noi. Mă bucur pentru victorie. Felicit echipa adversă pentru jocul prestat, ne-a pus în dificultate pentru o bună perioadă de timp în acest meci. Ne așteaptă un program foarte aglomerat în continuare, dar suntem conștienți de acest lucru. Vom lua lucrurile pas cu pas și vom încerca să obținem cât mai multe victorii pentru că avem nevoie de ele”, a declarat, la finalul partidei, jucătorul Kris Richard.

După această victorie, CSM CSU Oradea are un bilanţ de 1-1 în Grupa J şi va susţine următorul joc din FIBA Europe Cup tot în deplasare, cu polonezii de la Legia Varșovia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!