Baschetbaliștii de la CSM CSU Oradea s-au deplasat marți spre Olanda, acolo unde, miercuri seara, de la ora 21, vor juca în compania formației ZZ Leiden (foto), într-o partidă ce va conta pentru etapa a 2-a din faza grupelor FIBA Europe Cup.

Este cea de-a doua deplasare în afara granițelor țării în acest sezon pentru orădeni, după cea din Finlanda, de la Kauhajoki, când au jucat în primul tur preliminar al Basketball Champions League.

De această dată, elevii antrenorului Cristian Achim vor întâlni o echipă care de-a lungul istoriei sale a strâns cinci participări în cupele europene. Este vorba despre Cupa Campionilor în 1978/79, respectiv EuroChallenge/EuroCup în sezoanele 2010/11, 2011/12, 2013/14 și 2015/16. De asemenea, după cum precizează site-ul clubului orădean, ZZ Leiden a participat și la Cupa Intercontinentală din 1982, alături de Cantu (din Italia), Maccabi Tel-Aviv (Israel), New Heroes Den Bosch (Olanda), respectiv Air Force Falcons (SUA) și Ferro Carril (Argentina).

Cei mai cunoscuți antrenori din istoria echipei din Leiden sunt Toon van Helfteren (actualul antrenor al naționalei Olandei) și Eddy Casteels (atualul antrenor al naționalei Belgiei). În prezent, antrenor principal este Rolf Franke, cel care a preluat funcția în cursul acestui an, de la Paul Vervaeck.

De remarcat și faptul că la olandezii de la ZZ Leiden, în sezonul precedent a evoluat și românul Alex Olah, care este component al echipei naționale a României și care s-a născut la Timișoara, dar care s-a format baschetbalistic în SUA.

În prezent, lotul de jucători al echipei olandeze cuprinde 12 jucători, dintre care 8 sunt autohtoni, iar 4 sunt americani. După cum mai precizează site-ul clubului CSM, Media de înălțime a olandezilor este 1.96 metri, iar cea de vârstă este de 25 ani.

Partida de miercuri seara, de la ora 21, dintre ZZ Leidan și CSM CSU Oradea va putea fi urmărită în transmisiune directă pe canalul YouTube al FIBA.