"A fost un episod pe care îi regretăm", a declarat vineri, liderul PPMT Oradea, Csomortanyi Istvan, cu privire la incidentul provocat luni, într-o conferinţă de presă, de vicepreşedintele PPMT pe zona Partium, Nagy Joszef Barna. După ce a criticat UDMR vreme de 10 minute exclusiv în limba maghiară, Nagy a refuzat să traducă jurnaliştilor de limbă română cele declarate pentru a putea fi citat, delegând această responsabilitate unui angajat al lui Laszlo Tokes, împreună cu care susţinuse conferinţa de presă.

"Pot să spun sincer că (n.r. - Nagy Jozsef Barna) nu a vrut să jignească pe nimeni", a declarat Csormotanyi vineri. Liderul PPMT Oradea a susţinut că Nagy a refuzat să vorbească în limba română pentru că nu o stăpâneşte şi s-a temut că va fi citat cu greşeli de exprimare. "Am avut foarte multe cazuri în care colegi care, din diferite motive, nu stăpânesc aşa bine limba română, au fost batjocoriţi că nu s-au exprimat corect. Jurnaliştii au expus expresiile folosite de ei între ghilimele sau cu tot felul de comentarii ironice. De aceea la conferinţa respectivă colegul nostru a cerut să fie traduse cele spune de el de către responsabilul cu presa", a explicat Csomortanyi.

Liderul PPMT a spus că în urma incidentului Nagy Jozsef Barna a fost "batjocorit" pe blogul www.bihorel.ro. "Articolul a fost compus într-un mod care ne-ar fi permis să mergem în faţa judecătorului, dar asta nu ar soluţiona nimic, deci nu vom face acest lucru", a declarat PPMT-istul.

Csomortany Istvan a legat incidentul din cadrul conferinţei de presă de luni de o întâmplare petrecută în cursul acestei săptămâni, încercând astfel să paseze presei responsabilitatea acutizării discursului naţionalist. "Cred că există o legătură între ce s-a scris în presă şi ce s-a întâmplat la spitalul de copii în această săptămână. Părintele unei fetiţe de patru ani a fost somat să nu mai vorbească în limba maghiară fiicei sale în clădirea spitalului, pentru că nu suntem în Ungaria", a afirmat liderul PPMT Oradea.

PPMT-istul a precizat că incidentul a fost reclamat conducerii spitalului, care face în acest moment cercetări pentru lămurirea situaţiei. În acest context, Csomortany a făcut un apel către jurnalişti să trateze cu mai multă delicateţe subiecte care pot inflama spiritele. "Am rugămintea către presă să încerce să transmită mesajele principale ale conferinţelor de presă şi să calmeze spiritele în loc să tensioneze relaţiile dintre comunităţi pentru că putem ajunge la astfel de cazuri", a spus liderul pepemetist.

Pe de altă parte, tot vineri Csomortanyi Istvan a mai declanşat un atac la UDMR arătând că parlamentari ai acestei formaţiuni, precum Rozalia Biro, Tanczos Barna şi Verestoy Attila, au votat împotriva ridicării imunităţii parlamentare a senatorului PSD Dan Şova. PPMT-istul a pus votul parlamentarilor UDMR favorabil lui Şova în relaţie cu cel dat de PSD pentru a-l scăpa de justiţie pe fostul ministru Laszlo Borbely.

Citeşte pe această temă articolul: "Scandal: PPMT-istul Nagy Jozsef Barna a refuzat să vorbească româneşte, jignind jurnaliştii la o conferinţă de presă"