Municipalitatea orădeană a ridicat de la maximum 200.000 euro la maximum 300.000 euro, pentru trei ani consecutivi, cuantumul facilităţilor pe care le acordă investitorilor, tocmai pentru a-i atrage pe aceștia. 

Măsura, valabilă retroactiv de la 1 ianuarie, a fost aprobată de către Consiliul Local Oradea în şedinţa de vineri, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii.

„Schemele de ajutor de stat au fost create pe baza unui regulament al Comisiei Europene care a fost reînnoit la mijlocul lunii decembrie a anului trecut. Primăria Oradea a acordat şi în anii precedenți astfel de ajutorare. Faţă de anul trecut nu a intervenit nicio modificare cu privire la eligibilitatea potenţialilor beneficiari. În schimb, pragul maxim până la care se acordă aceste facilităţi a fost majorat de la 200.000 euro la 300.000 euro, sumă cumulată în trei ani consecutivi”, a explicat BIHOREANULUI directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea.

Reducerile de impozit pe clădiri şi terenuri, care pot ajunge la 50% din valoarea datorată de firmă bugetului local, se acordă companiilor din domeniul IT, celor care gestionează clădiri de birouri de tip premium, creează minimum cinci locuri de muncă ori fac investiții în parcurile industriale ale oraşului. Cele din urmă trebuie să facă investiţii de cel puțin 10 milioane euro în parcuri industriale, care să creeze măcar 500 de locuri de muncă, pentru a beneficia de facilităţi. La rândul lor, firmele din domeniul IT sunt obligate să folosească pentru activități din acest domeniu minimum 200 metri pătraţi din clădirile pe care le deţin, pentru a se bucura de acest ajutor din partea municipalității.

Conform raportului Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Oradea, anul trecut municipalitatea a acordat facilităţi fiscale de 4,38 milioane lei pentru 68 de agenţi economici care s-au stabilit în parcurile industriale orădene. La fel, bugetul local a acordat reduceri de impozite de 170.000 lei pentru 6 firme cu obiect de activitate în domeniul IT.

O firmă nu poate beneficia de aceste facilități pentru o perioadă mai mare de trei ani.

Vezi mai jos facilitățile acordate de Primăria Oradea investitorilor în 2023:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!