Bolnavii de cancer din Bihor şi-au făcut primul "club" al lor. Inaugurat luni seară în prezenţa unor medici, pacienţi şi reprezentanţi ai administraţiei locale pe strada Moscovei nr. 9, în vecinătatea Filarmonicii, sediul Asociaţiei Luptătorilor pentru Viaţă se datorează iniţiativei unor bolnavi oncologici, dar şi unor medici de specialitate – precum dr. Ioana Puşcaş şi dr. Maria Hora – care doreau încă de anul trecut să aibă un loc unde să se întâlnească şi să primească îndrumare de toate felurile.

"Dorim să desfăşurăm activităţi pentru bolnavi şi familiile lor, să avem grupuri de sprijin pentru pacienţii cu cancer de diferite feluri, pentru familii, consiliere de grup, psihoterapeutică şi juridică, pentru ca pacienţii să-şi primească drepturile", a explicat la mica festivitate de inaugurare preşedintele Asociaţiei Luptătorilor pentru Viaţă, Mariana Ştef. Cu o voce tonică, aceasta a explicat că a trecut personal prin traumatizantele experienţe ale diagnosticării şi tratării – cu succes – a unui cancer: "Am fost bolnavă şi nu mai sunt. Uitaţi-vă la mine, am avut cancer şi nu mai am", le-a transmis aceasta încredere celor aflaţi în suferinţă.

Dr. Maria Hora a precizat că organizaţia din care face parte a luat în considerare slaba implicare inclusiv a factorilor din sistemul de sănătate în descoperirea la timp a cancerului, dând exemplul programului de screening pentru depistarea cancerului de col uterin care, deşi complet gratuit, a "acoperit" în ultimii ani mai puţin de 10% din populaţia căreia i se adresează, în ciuda faptului că "România este pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin", cu toate că testul pentru diagnositicare, Babeş-Papanicolau, este unul foarte simplu şi neagresiv, ba chiar a fost descoperit de un medic român. "Vom ieşi să-i convingem pe oameni să se prezinte la medic", a spus dr. Hora.

Dr. Ioana Puşcaş a ţinut să mulţumească celor care au ajutat la primirea sediului, adică municipalităţii, şi firmelor ori persoanelor fizice care au contribuit cu bani şi materiale la amenajarea acestuia, precum şi reprezentantei Administraţiei Social-Comunitare Oradea, Arina Moş, care şi-a oferit susţinerea pentru ca acesta să fie acreditat ca centru de zi astfel încât să poată primi fonduri destinate unităţilor medico-sanitare şi aşezămintelor sociale.

Tot dr. Puşcaş a afirmat că se doreşte, fireşte, ca noua organizaţie, prima de acest fel din Bihor, să colaboreze şi cu Centrul Oncologic din Oradea.

Cetăţenii care suferă de cancer sau au rude şi prieteni afectaţi de această boală se pot adresa Asociaţiei Luptătorilor pentru Viaţă la sediul din strada Moscovei nr. 9, la subsol, în apropiere de clădirea Filarmonicii, aceasta urmând să-şi facă şi un site şi un cont pe Facebook.