Bihorenii care au apelat astăzi la instituţiile publice au fost întâmpinaţi de angajaţii municipalităţii, Consiliului Judeţean şi instituţiilor subordonate purtând banderole albe prinse de braţ.

Spre deosebire de bugetarii din ţară, care au ales greva generală, bugetarii bihoreni au ales să protesteze printr-o grevă japoneză, pentru a nu afecta publicul şi activitatea instituţiei. "Pentru că trebuie să ne conformăm unor termene scurte am protestat doar purtând o panglică albă. Am luat această decizie din respect pentru cetăţeni", a declarat Ioana Iencuţ, prim-vicepreşedintele Sindicatului Civica din Primărie.

Sindicatul numără 525 de membri, angajaţi ai Primăriei, Administraţiei Imobiliare Oradea, Administraţiei Sociale Comunitare Oradea, Clubului Sportiv Municipal şi Centrului de îngrijire de zi din strada Traian Lalescu.

Potrivit organizatorilor, la protest au luat parte peste 90% dintre angajaţii acestor instituţii. "Diferenţa o reprezintă colegii care au avut astăzi muncă de teren şi pentru care nu pot garanta că au purtat într-adevăr panglica albă prinsă de braţ", a explicat Iencuţ.

Potrivit prim-vicepreşedintelui sindicatului Civica, acţiunea de protest de joi va fi urmată, pe 27 mai, de un miting în Bucureşti, iar în cazul în care acesta va rămâne fără efect, de o grevă generală pe timp nelimitat, începând din luna octombrie.

Sindicaliştii din administraţie cer acordarea de bonuri de masă sau a normei de hrană începând cu anul în curs în limita bugetelor alocate de consiliile locale şi aplicarea Legii 284 din 2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Conform normativului, angajaţii municipalităţii ar câştiga un plus de 10% la salariu.