Grădiniţa cu program prelungit 54 din strada Aluminei va fi reabilitată printr-un proiect european de 3,7 milioane euro.

Consiliul Local Oradea a aprobat vineri, în şedinţă online convocată "de îndată", indicatorii economici ai investiţiei de 18,3 milioane lei, fără TVA, cu unanimitate de voturi.

Reabilitare din temelii

Imobilul cu 12 săli de grupă a fost construit în anul 1978 și acum este degradat și învechit. La fel, nici curtea nu este într-o stare prea bună, cu unele aparate de joacă deteriorate.

Conform proiectului, investiţia vizează transformarea spaţiilor interioare în unele moderne şi multifuncţionale şi reabilitarea exteriorului clădirii.

„Se propun următoarele reamenajări funcţionale: grupurile sanitare pentru copii şi personal, grupul sanitar din cadrul cabinetului medical, blocul alimentar, care include bucătărie caldă, rece, depozitele, spălătorul de vase, vesela, vestiarul personalului de la bucătărie", se menţionează în comunicat.

În plus, la parterul clădirii vor fi amenajate trei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi în locul celor existente care nu mai corespund actualelor normative.

Prin proiect, corpurile de iluminat vor fi înlocuite cu becuri de tip LED, clădirea va fi dotată cu un sistem de management al energiei pentru evitarea risipei şi va avea pe acoperiş panouri fotovoltaice, care să asigure un aport minim de 30% din consumul propriu al grădiniţei.

Proiectul urmează să fie depus spre finanţare prin axa care finanţează reabilitarea infrastructurii educaţiei timpurii din cadrul Programului Regional Nord-Vest, cu termen de execuţie de un an.

Grădiniţa 5 se reabilitează termic

În cadrul şedinţei de vineri, consilierii locali au mai aprobat, tot cu unanimitate de voturi, indicatorii tehnico-economici ai proiectului de reabilitare termică a Grădiniţei 5, din strada Călimăneştilor 10.

Lucrările de reabilitare termică a grădiniţei, construită în 1981, se va ridica la 4,9 milioane lei, fără TVA, echivalentul a aproape un milion de euro.

„În cadrul lucrărilor de eficientizare energetică se propun atât lucrări exterioare cât şi interioare. De asemenea, se propune achiziţia şi montajul unui sistem de panouri fotovoltaice şi instalarea unui sistem de control activ care vizează economia de energie de tipul BEMS", se menţionează în acelaşi comunicat al municipalităţii.

Lucrările, cu termen de execuţie de 14 luni, vor fi finanţate prin Programul Regional Nord – Vest 2021 – 2027.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!