"Crema" PDL Bihor, reunită joi într-o şedinţă a Biroului Permanent Judeţean, iar vineri într-o formă lărgită, cu Vasile Blaga de faţă, n-a reuşit să desemneze viitorul candidat la Primăria Oradiei.

După mai multe ori de discuţii aprinse, în care singurul consens a fost să-l propulseze pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean pe Radu Ţîrle, actualul deţinător al funcţiei (în care a fost ales ca membru PNL în 2008), liderii organizaţiei judeţene s-au despărţit, vineri seară, cu concluzia că nu au ajuns la nicio concluzie.

"Am discutat, dar nu am ajuns la nicio concluzie, astfel că, cel puţin teoretic, avem cele trei posibilităţi: Lucian Silaghi, Călin Mocan şi Mihai Groza. Urmează să mai avem o altă şedinţă a BPJ în care să luăm decizia", a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele PDL Bihor, Ştefan Seremi.

Lucian Silaghi, şeful Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Cultural a judeţului Bihor, fost director al Teatrului de Stat Oradea între 2004-2007, de profesie inginer silvic, s-a declarat "onorat" de propunerea pe care colegii de partid i-au făcut-o, în ideea că este cel mai "curat" potenţial candidat, în plus venind cu aura de "martir", după ce anul trecut Consiliul Judeţean l-a revocat de la şefia Teatrului, cu ocazia separării în Teatrul românesc Regina Maria şi cel maghiar Szigligeti Szinhaz.

Pe de altă parte, Călin Mocan, şeful Gărzii de Mediu Bihor, a declarat că îşi doreşte să fie nominalizat de partid pentru a candida la Primăria Oradea, însă colegii de partid nu sunt deloc convinşi că va şi strânge voturi, dată fiind atât vârsta lui (sub 40 de ani), cât şi faptul că în cursul ultimilor ani a fost şi criticat de presa locală.

În fine, cele mai serioase discuţii s-au purtat în jurul variantei Mihai Groza, şeful Hidroelectrica Bihor, fost viceprimar între 2004-2007 (sub mandatul lui Petru Filip) şi fost primar între 2007-2008, când a pierdut la mare distanţă alegerile locale, astfel încât actualul edil, liberalul Ilie Bolojan, devenea primul care câştiga Primăria Oradiei din primul tur de scrutin.

Supărat că după eşecul de proporţii din 2008 preşedintele de atunci al PDL Bihor, Petru Filip, a aruncat în cârca sa pierderea Primăriei, Groza nu se lasă, însă, convins să candideze încă o dată, cu atât mai mult cu cât acum i-ar fi şi mai greu în faţa aceluiaşi Bolojan. Dealtfel, Groza a şi declarat pentru un cotidian local că o nouă candidatură "nu îl interesează" şi a spus că vehicularea numelui său poate fi doar "o strategie".

Întrebat în legătură cu refuzul lui Groza, liderul PDL Bihor a recunoscut, indirect, că fostul viceprimar nu a putut fi, deocamdată, convins. "Trebuie să mai discutăm cu el, problema încă e deschisă. Cu el încă n-am putut ajunge la nicio concluzie", a spus deputatul Ştefan Seremi.

De asemenea, întrebat dacă în aceste condiţii organizaţia judeţeană se va încadra în cerinţele conducerii centrale, care vrea ca lista candidaţilor la primăriile reşedinţe de judeţ şi la preşedinţia consiliilor judeţene să ajungă la Biroul Permanent Naţional în cursul acestei luni, Seremi a afirmat că aceasta nu este o cerinţă imperativă. "Nu e obligatoriu să comunicăm candidaţii urgent, putem să-i anunţăm la Bucureşti şi mai târziu, important e să analizăm bine toate posibilităţile", a explicat liderul PDL Bihor.