Deputatul PNL Bihor Ioan Cupşa a declarat într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri că liberalii au făcut încă de anul trecut sondaje de opinie în comunele şi oraşele judeţului, pentru a identifica viitorii candidaţi la funcţiile de primar, în acest scop folosind şi un alt criteriu, şi anume dacă edilii aflaţi deja în funcţii şi-au făcut datoria.

Încă sondează

"Unde avem primari în funcţie, majoritatea şi-au făcut treaba şi vor fi desemnaţi candidaţi. Pe de altă parte folosim şi cercetări sociologice, deja am făcut 84 la nivelul judeţului, sondaje de foarte bună calitate, dar asta nu înseamnă că trebuie să şi ieşim cu ele în piaţa publică", a spus Cupşa, răspunzând unei întrebări a BIHOREANULUI despre pregătirea alegerilor din iunie.

De asemenea, Cupşa a afirmat că liberalii vor să câştige şi Consiliul Judeţean, zicând că "avem toate şansele", însă a refuzat să spună cine vor fi candidaţii PNL atât la funcţia de primar al Oradiei, cât şi la CJ Bihor. "La Oradea încă nu s-a luat decizia", a adăugat şi deputatul Florica Cherecheş, lăsând încă deschis răspunsul la întrebarea: candidează sau nu actualul primar Ilie Bolojan pentru un nou mandat?

Preferă USR

Tot răspunzând unei întrebări a BIHOREANULUI, Cupşa a afirmat că între un parteneriat cu USR-PLUS sau cu UDMR pentru conducerea judeţului îl preferă pe cel cu USR-PLUS, cu atât mai mult cu cât acestea vor fi partenerele PNL şi la guvernare. "Dacă îi avem parteneri la guvernare, este firesc să-i avem şi la nivel local", a spus Cupşa. Acesta a subliniat că liberalii îi preferă pe cei din USR-PLUS "chiar dacă atacă non stop PNL", spunând că USR-iştii "fac o mare greşeală când atacă singurul partid care îi poate duce la guvernare".

"În UDMR te poţi încrede doar atâta timp cât interesele sunt comune. Relaţia cu UDMR e pe principiul "na şi dă", nu este o relaţie pe principii ideologice sau pe program de guvernare", a motivat Cupşa şi de ce nu ar vrea o alianţă cu UDMR, pe care, însă, prudent, nu a exclus-o cu totul.

În aceeaşi conferinţă de presă, cei doi deputaţi PNL Bihor au argumentat de ce alegerile anticipate sunt de dorit, zicând că ar pune capăt instabilităţii create de PSD şi ar refuncţionaliza Parlamentul. De asemenea, ei au prezentat mai multe reuşite ale celor 3 luni de guvernare Orban, spunând că "am făcut mai multe lucruri bune decât PSD în trei ani", de la eliminarea supraaccizei pe carburanţi, eliminarea supraimpozitării contractelor de muncă part-time şi echilibrarea bugetului până la modificarea OUG 114/2018 "care a lovit din greu economia", încetarea detaşărilor din firmele private în instituţiile publice şi îngheţarea majorărilor veniturilor demnitarilor.