V-ar plăcea ca, în timp ce vă uitaţi la televizor în camera de zi, să auziţi de câte ori trage vecinul apa la toaletă? Ideea că garsoniera construită în mansardă şi-a întins conductele de apă deasupra tabloului dumneavoastră de curent v-ar da fiori?

Ei bine, în această situaţie se găseşte o familie din cartierul Rogerius. "Mă tem de ziua în care o avarie banală va provoca un dezastru", se plânge orădeanca Marcela Mureşan.

Buni vecini

Familiile Mureşan şi Popa, de la etajul VII al blocului AN 54 din Bulevardul Dacia 37, s-au înţeles, ca buni vecini, ani de zile. În 2004, familia Popa a cumpărat uscătoria de pe acoperiş, iar din banii încasaţi, Asociaţia de Proprietari 54 a mansardat blocul. Apoi a început scandalul...

"În aprilie 2008, familia Popa a început să spargă cu barosul în planşeu ca să amenajeze o bucătărie. Le-am spus să înceteze, pentru că o să ne pice tavanul în cap, dar n-au vrut", povesteşte Marcela Mureşan. Femeia a depus reclamaţii repetate la Primărie, până când s-a lăsat cu controale. Ieşită în teren, inspectoarea Daniela Pusta a cerut proiectul lucrărilor, iar în lipsa acestuia a amendat proprietarii cu 1.000 lei şi a dispus aducerea lucrărilor la stadiul iniţial.

În loc să renunţe, reclamaţii s-au mobilizat, şi-au scos autorizaţia de construire de la Primărie şi au amenajat o garsonieră de 22 metri pătraţi, cu cameră, bucătărie şi baie, locuinţă care de-a lungul procesului şi-a schimbat de două ori proprietarul.

Dreptate pentru toţi

Marcela nu s-a oprit: a cerut în instanţă desfiinţarea lucrărilor şi s-a judecat nu mai puţin de şapte ani până la o sentinţă definitivă. "Conductele de deasupra mi-au scăzut valoarea proprietăţii. Nimeni nu cumpără un apartament în care se aude mizeria vecinului curgând prin ghenă şi nicio firmă nu-l asigură ştiind că reţeaua de apă îi trece deasupra tabloului electric", spune ea.

Femeia nu acceptă argumentul expertului judiciar numit în proces, cum că acesta era singurul traseu posibil pentru racordarea garsonierei la reţelele blocului. Marcela susţine că nu trebuia să se ajungă la demararea lucrărilor, pentru că proprietarii uscătoriei nu puteau obţine autorizaţie de construire fără acordul său, ca vecin direct afectat.

Măcar în această privinţă instanţa i-a dat dreptate. Conform ultimei sentinţe a Tribunalului, pe de o parte familia Mureşan va fi despăgubită de vecini cu 1.000 lei pentru infiltraţiile de apă din tavan despre care susţine că au avut loc în timpul lucrărilor, dar pe de cealaltă parte conductele rămân unde sunt, cu condiţia ca actualul proprietar, cumpărător de bună credinţă, să intre în legalitate. Instanţa a constatat că autorizaţia iniţială a fost emisă cu încălcarea legii, dar prejudiciul creat e prea mic ca să dispună dezafectarea locuinţei din podul blocului...

Costurile războiului

La şapte ani de la declanşarea conflictului, administratorul asociaţiei, Lenuţa Hoduţ, spune că războiul garsonierei le-a adus locuitorilor blocului numai belele. "În urma reclamaţiilor Primăria şi-a trimis oameni la faţa locului. Inspectorii au început să ameninţe cu amenzi, i-au obligat pe oameni să-şi dărâme boxele din mansardă pentru că nu aveau autorizaţii pe ele, ne-au somat să punem paratrăsnet pe acoperiş, că nu aveam, şi altele", zice administratoarea.

Hoduţ spune că procesul s-ar fi închis mult mai repede dacă autorizaţia de construire a familiei Popa ar fi fost întărită de un tabel cu semnături din partea vecinilor de scară. "Când au semnat pentru vânzarea uscătoriei, toţi vecinii au acceptat că va fi transformată în locuinţă, dar pentru că nu s-a scris expres în capul de tabel, judecătorii au anulat autorizaţia de construire, ca şi cum oamenii n-ar fi ştiut", povesteşte administratoarea.

Aşa că, în final, toată lumea a avut de pierdut. Marcela rămâne cu conductele deasupra apartamentului, fostul proprietar al garsonierei plăteşte despăgubiri, iar cel actual ia toate actele de la capăt. Dacă va reuşi să se înţeleagă cu vecinii...