La PDL, e cum e

Dintre parlamentarii PDL, singurul care nu s-a ferit să recunoască faptul că va vota împotriva moţiunii de cenzură a fost deputatul Ştefan Seremi. "Opoziţia nu propune nicio alternativă, de ce aş vota pentru moţiune? Oricum, ca economist, consider că măsurile sunt corecte. În urmă cu trei ani, salariile bugetarilor şi pensiile erau jumătate din cât sunt acum. Au crescut fără acoperire, iar acum tragem ponoasele", susţine deputatul.

Seremi pretinde că decizia sa are binecuvântarea oamenilor din circumscripţia în care a fost ales. "Au înţeles că nu există alternativă şi că măsurile sunt temporare, pe cel mult 6 luni. După aceea, sperăm să se revină la normal", crede parlamentarul.

filip2.jpgSenatorul Petru Filip (foto) a fost întrebat pe aceeaşi temă şi de sindicaliştii care, vineri, au pichetat cabinetele parlamentare. În declaraţia sa evazivă, Filip a recunoscut că, deşi e de acord că "trebuiesc luate nişte măsuri, pentru că cheltuielile bugetare sunt mai mari decât ce intră la buget", încă... nu ştie cum va vota. Deputatul Octavian Bot a avut în weekend telefonul mobil închis şi nu a putut fi contactat pentru a spune cum va vota.

Noroc cu electoratul...

În afară de ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, care nu a putut fi chestionat fiindcă nu a răspuns la telefonul mobil, parlamentarii UDMR din Bihor se declară şi ei, împotriva moţiunii. Chit că unii o spun doar cu jumătate de gură.

Sunt şi unii, cum ar fi deputatul Derzsi Akos, care se bucură de faptul că nu are mulţi bugetari în circumscripţia de care aparţine şi, în consecinţă, nu are "probleme cu electoratul". "Oamenii care lucrează în mediul privat nu sunt împotriva măsurilor luate de Guvernul Boc. În rândul pensionarilor este, într-adevăr, o problemă, dar în circumscripţia mea sunt foarte mulţi pensionari care au avut de câştigat, deoarece au avut pensii foarte mici, iar acum vor primi o pensie minimă care este cu mult peste cât au luat", spune Derzsi.

Compromisurile guvernării

Nici Derzi, şi nici colegul său, deputatul Lakatos Peter, nu sunt încântaţi de măsurile Cabinetului Boc, declarând că au făcut compromisul de a le accepta numai pentru că formaţiunea din care fac parte se află în coaliţia guvernamentală. "Am făcut unele compromisuri, recunosc. Noi am propus cu totul alte măsuri: îngheţarea pensiilor pentru următorii 3 ani, reducerea salariilor bugetare cu doar 15%. Am obţinut cât s-a putut. Sperăm ca pentru anul viitor să se remedieze situaţia", susţine Lakatos.

Deputatul crede, însă, că situaţia ar fi fost cu totul alta dacă românii nu ar fi fost minţiţi în timpul campaniei electorale. "Am fi avut o cu totul altă situaţie şi, cu siguranţă, un alt preşedinte. Asta este, e o situaţie grea peste care trebuie să trecem", zice parlamentarul.

Insomnie până marţi

peto csilla2.jpgLa fel crede şi deputata Peto Csilla (foto), fost inspector şcolar, care, deşi pretinde că reducerile salariale din sistemul bugetar îi crează insomnii, nu are curajul să-şi susţină foştii colegi din învăţământ. "Am primit sute de mail-uri în care foştii colegi mă roagă să susţin moţiunea. Nu dorm noaptea, stau pe gânduri. Eu ştiu foarte bine ce înseamnă să tai 25% din salariul unui cadru didactic. Totuşi nu ştiu ce să fac. Voi decide marţi, acolo, în Parlament, în funcţie de evenimente", o suceşte Peto.

În ce îi priveşte pe parlamentarii opoziţiei, lucrurile au fost enunţate clar şi răspicat. Atât PSD, cât şi PNL a anunţat că aleşii lor vor vota cu bilele la vedere, în favoarea moţiunii de cenzură, sperând să înlăture Guvernul şi, odată cu el, şi măsurile de austeritate propuse. Rămâne de văzut dacă vor avea şi forţa necesară...