Anunţată insistent în cursul zilei de duminică, telefonic, prin e-mail şi prin SMS, conferinţa de presă desfăşurată luni la Prefectura Bihor de către secretarul de stat Carmen Tocală, de la Ministerul Tineretului şi Sporturilor, împreună cu orădeanul Emilian Pavel, director în Minister, cu prefectul Claudiu Pop şi cu preşedintele PSD Bihor Ioan Mang, a fost un adevărat recital de promisiuni de "viitor luminos" pentru sportul românesc şi cel bihorean.

Complex Naţional Sportiv sau descentralizarea prin... adunare

Introdus jurnaliştilor ca un proiect care "va aduce turişti şi sportivi în Oradea" şi "va însemna punerea pe harta sportului european" a Oradiei de către prefectul Claudiu Pop, proiectul înfiinţării la Oradea a unuia dintre cele opt Centre Naţionale Sportive, prezentat de secretarul de stat Carmen Tocală, pare în realitate un artificiu onomastic.

Motivul? Potrivit lui Tocală, din luna ianuarie, actuala conducere a Ministerului lucrează la descentralizarea direcţiilor de sport, ceea ce înseamnă în mod concret pe de o parte transferarea atribuţiilor acestora către Consiliul Judeţean, pe "o perioadă de pilotaj de 3 luni, maximum 6 luni", şi către Consiliile Locale a cluburilor sportive departamentale, de pildă a Clubului Sportiv Crişul Oradea către Consiliul Municipal din Oradea.

Concomitent, "Complexul Naţional Sportiv rămâne la Minister", a spus Tocală, fără a explica ce complex şi cum rămâne. Abia la insistenţele BIHOREANULUI, atât secretarul de stat, cât şi directorul Emilian Pavel, au arătat că, de fapt, "sub această cupolă vor fi unite" bazele sportive şi taberele şcolare deja existente în Oradea şi în judeţ, precum cele de la Şuncuiuş, Remeţi, Bratca şi Valea Brătcuţei.

Informaţia aceasta, care schimbă cu totul percepţia că Guvernul are de gând să investească în construirea unui Centru Naţional Sportiv la Oradea, a fost oferită abia după întrebările repetate ale jurnaliştilor!

În viitorul "Complex Naţional Sportiv", a mai spus Tocală, va fi incluse până şi poligonul de tragere şi fosta bază sportivă a Armatei din Oradea. În schimb, patrimoniul şi personalul actualei Direcţii Judeţene de Sport vor trece în subordinea Consiliului Judeţean, iar apoi, "dacă va exista interes", unele active din judeţ vor putea fi transferate Consiliilor Locale.

Cât despre momentul după care vor avea loc schimbările, Tocală a spus că deşi lucrează din ianuarie la proiect, speră ca acesta "să ajungă pe masa Guvernului" sub formă de Hotărâre de Guvern în 15 august, pentru a intra în vigoare, însă, abia de la anul, din 1 ianuarie 2015.

În fine, la întrebarea privind cauzele şi scopul "rebotezării" pompoase a ceva deja existent, Tocală a răspuns că numai în acest fel, în numele unor centre sportive naţionale, se vor putea obţine fonduri europene pentru sport, aceasta fiind, aşadar, o cerinţă a Comisiei Europene.

Sala Polivalent-electorală

Întrebată şi despre promisiunea făcută în primăvară, în plină campanie pentru alegerile europarlamentare, de către premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea, cum că la Oradea Guvernul va construi "o sală polivalentă de 5.000 de locuri", orădenii au putut afla că, între timp, obiectivul s-a "expandat"... la 8.000 locuri.

"Este o promisiune a domnului prim-ministru Ponta şi al domnului viceprim-ministru Dragnea şi sunt convinsă că se va întâmpla", a afirmat secretarul de stat, fără a da însă termene şi fără a vorbi de sume ori măcar de amplasamentul vizat.

Pentru că şi pe acest subiect jurnaliştii au fost insistenţi, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a spus că acesta se va face "după ce avem pus la dispoziţie un teren". "Sala Polivalentă este o chestiune la care lucrăm în acest moment. Primăria, din câte ştiu, s-a oferită să pună la dispoziţie un teren, dar poate şi Consiliul Judeţean să facă acest lucru, să vedem cine oferă un teren pentru construirea ei". Întrebat, însă, dacă în afară de problema terenului există suma necesară pentru finanţare şi proiectul tehnic, sau un termen de realizare, Mang a fost nevoit să spună că aceste "detalii" vor fi discutate "după ce avem terenul". În fine, întrebat dacă Ministerul a cerut oficial, în scris, un teren, Emilian Pavel a recunoscut că nu.

Aşa că la toamnă, înainte de alegeri, s-ar putea ca orădenii să-şi ia adio de la visul unei Săli Polivalente din cauza autorităţilor locale, care nu au "pus la dispoziţie" un teren pe care cele centrale ar putea "uita" să-l solicite...