UDMR nu vede cu ochi buni alipirea comunei Sânmartin la Oradea. Consiliul Local a hotărât joi organizarea unui referendum pentru consultarea orădenilor cu privire la oportunitatea lărgirii limitei administrative a oraşului. Grupul de consilieri ai UDMR, care este împotriva proiectului, s-a abţinut de la vot.

Orădenii vor fi chemaţi să îşi spună părerea despre unificare cu ocazia alegerilor prezidenţiale care vor avea loc cel mai probabil în cursul lunii decembrie. Populaţia va fi chemată să răspundă cu "Da" sau "Nu" la întrebarea: "Sunteţi de acord cu alipirea comunei Sânmartin la Oradea?".

UDMR nu vrea

Spre surprinderea iniţiatorilor proiectului, reprezentanţii UDMR s-au pronunţat din start împotriva organizării referendumului. Trecând cu vederea prezenţa în prezidiu alături de Ilie Bolojan, a primarului de Sânmartin, Lucian Popuş, consilierul Laszlo Ritli s-a declarat sceptic cu privire la faptul că locuitorii comunei vor fi de acord unificarea. Acesta a spus că în ultimii ani trendul este ca populaţia să părăsească municipiul şi nu să se stabilească aici.

"Ar trebui să ne punem semne de întrebare: Oare de ce oamenii ar dori să plece din Oradea? Locurile de muncă şi le păstrează, dar nu vor să locuiască aici. În această decizie are influenţă probabil costul vieţii şi impozitele din Oradea. De ce dacă oamenii aceştia s-au stabilit în afara oraşului încercăm să îi aducem înapoi prin măsuri administrative?", a protestat Ritli.

Udemeristul a lăsat să se înţeleagă că locuitorii din Sânmartin vor refuza urbanizarea pe considerentul că vor avea de plătit taxe mai mari, fapt pentru care organizarea unui referendum în Oradea este o cheltuială care nu se justifică.

"Nu cunosc punctul de vedere al locuitorilor Sânmartinului cu privire la acest proiect. Ştiu doar că vor avea de plătit impozite mai mari şi costul vieţii va creşte în mod evident. Aş vrea întâi să vedem părerea lor. Dacă cineva, printr-o hipnoză colectivă, o să îi convingă că e mai bine să plătească mai mult, atunci ne vor pronunţa şi noi", a afirmat consilierul.

Bolojan vs Ritli

Primarul Ilie Bolojan a fost vădit afectat de imaginea făcută de consilier oraşului. "Dacă aceasta este părerea domnului Ritli despre cum se trăieşte în Oradea, după ce partidul din care face parte a gestionat ani la rând oraşul, e foarte trist", a spus edilul.

Bolojan a arătat că unificarea celor două localităţi va oferi zonei noi oportunităţi de dezvoltare prin creşterea populaţiei şi a suprafeţelor de teren disponibile pentru atragerea de investiţii. În plus, municipiul şi-ar putea construi un brand turistic pe bazele staţiunilor Băile Felix şi 1 Mai.

Edilul a mai spus că având în vedere organizarea alegerilor prezidenţiale, cheltuielile bugetului local cu referendumul se vor limita exclusiv la costurile ştampilelor şi foilor de vot. "E anormal să nu aveţi grijă de locuitorii pe care îi reprezentaţi", i-a reproşat primarul lui Ritli.

"Nu vrem să ne înjure copiii..."

Poziţia pro-referendum a edilului a fost susţinută şi de primarul de Sânmartin, Lucian Popuş. "Administraţia şi Consiliul Local din Sânmartin îşi doresc dezvoltarea comunei. Nu ne putem crampona de funcţiile pe care le ocupăm vremelnic. Hotărârea de organizare a referendumului pe care o luaţi astăzi o vom lua şi noi în şedinţa din luna iulie", a spus Popuş.

Primarul a spus că alipirea comunei la municipiu oferă localităţii oportunităţi de dezvoltare altfel inaccesibile. "Pe viitor fondurile europene se vor adresa îndeosebi unităţilor administrativ teritoriale mari. Nu vrem să ne înjure copiii copiilor noştri că am avut această oportunitate şi am ratat-o", a declarat edilul.

În final, organizarea referendumului a fost hotărâtă, cu 20 de voturi din partea reprezentanţilor PNL, PSD şi PDL, în opoziţia celor patru consilieri UDMR aflaţi în sală care s-au abţinut de la vot. După toate probabilităţile, udemeriştii se tem să alipirea comunei la municipiu ar putea diminua procentul populaţiei maghiare din municipiu, fapt care ar duce la scăderea influenţei politice a formaţiunii.

Preţ de Sânmartin...

În ciuda scepticilor care nu văd cu ochi buni extinderea oraşului, unificarea celor două localităţi nu este decât oficializarea unui proces de simbioză. Pe de o parte, oraşul înregistrează câştiguri economice de pe urma populaţiei din comuna vecină care vine în Oradea la muncă, şcoală sau cumpărături, iar pe de altă parte comuna beneficiază de serviciile publice ale municipiului, de la apă şi energie termică până la cele de transport oferite de OTL.

De altfel, în şedinţa de joi consilierii locali au şi aprobat, de această dată cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, instituirea de la 1 iulie a unui abonament destinat pensionarilor din Sânmartin. Aceştia îşi vor putea cumpăra cu 20 lei un abonament pentru 30 de zile cu 20 de călătorii. Jumătate din acestea vor fi în Oradea, iar jumătate în zona metropolitană.

Acest lucru este posibil datorită cooptării la sfârşitul anului trecut în structura acţionariatului OTL a comunelor Borş şi Sânmartin, în vederea transformării firmei de transport în operator regional. În cazul unei unificări cu municipiul, locuitorii celor două comune ar putea beneficia de gratuitate pe mijloacele OTL, la fel ca orădenii.