Apropierea alegerilor parlamentare determină şi partidele mici să încerce să se organizeze, în speranţa că la toamnă vor reuşi să obţină voturile cetăţenilor. Reprezentanţii M10, formaţiunea înfiinţată de fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, care la alegerile locale abia au reuşit să-şi impună în Bihor doi consilieri locali, spun că pentru scrutinul legislativ vizează un scor de cel puţin 5%, care să-i asigure intrarea în Parlament.

"Nu sunt toţi la fel"

Noul preşedinte al partidului, Ioana Constantin, fost cadru universitar reconverit ca expert consultant în consiliere profesională, s-a aflat marţi la Oradea în cadrul unui "turneu" ce are ca scop "consolidarea şi extinderea organizaţiilor", după cum a afirmat într-o conferinţă de presă desfăşurată alături de alţi colegi, bihoreni, precum preşedintele filialei Ovidiu Bunta, Răzvan Şuteu, Valeriu Domuţa şi Dorel Lup.

Ioana Constantin a afirmat că M10 este unul de "centru-dreapta" care "îşi propune să ajungă la acel electorat care de obicei nu merge la vot", reprezentanţii săi dorind să arate că "nu toţi politicienii sunt la fel", aşa cum vor politicienii de acum să creadă opinia publică, pentru a "dilua" propriile vinovăţii, ci "oameni tineri, integri şi bine pregătiţi", cu cariere profesionale confirmate şi dispuşi să se implice în politică fără a "vâna" privilegii.

Preşedintele M10 a afirmat că este conştientă de handicapurile specifice unui partid mic, ce constau în dificultatea de a-şi transmite mesajele şi în slaba organizare, dar mizează pe faptul că există şi persoane dispuse să se implice în politică pentru a o schimba. "Ştim cât de dificil este pentru oamenii noi să se implice în politică, deoarece au impresia că se murdăresc, dar lipsa de implicare duce la ceea ce vedem, la primari realeşi din închisoare, la partide conduse de condamnaţi penal", a spus Constantin.

"Contra corupţiei şi incompetenţei"

Reprezentanta M10 a afirmat că formaţiunea sa se va confrunta în campanie în egală măsură "cu toată corupţia şi incompetenţa" partidelor mari care au condus până acum, deoarece "răul pe care l-au făcut" este "transpartinic", chiar dacă "mai ales PSD a pus cod roşu de sărăcie şi corupţie".

Ioana Constantin a afirmat că, totuşi, M10 va încerca să aibă o campanie pozitivă, motiv pentru care şi ţinteşte în primul rând spre electoratul bine informat şi activ, care să voteze din convingere această formaţiune, nu doar pentru că celelalte s-au dovedit corupte şi incompetente. "Mi-aş dori foarte tare să avem şi un vot "pentru", că în ţara asta avem tot voturi "anti" şi cădem mereu în capcana teoriei votului util", a spus ea.

În Bihor, M10 are, potrivit preşedintelui organizaţiei judeţene, Ovidiu Bunta, "80 de membri activi" şi doar doi consilieri locali, la Beiuş şi Vadu Crişului.