Dezbaterile au început în 2010, primele schiţe au apărut în 2011, licitaţia din 2012 a fost anulată în 2013, iar lucrarea dată la reproiectat nu a fost scoasă la licitaţie nici până astăzi. Reabilitarea Pieţei Unirii, proiect care trebuia finalizat în septembrie 2013 după o execuţie de un an şi jumătate, va începe, în cel mai optimist caz, spre sfârşitul verii şi va trebui finalizat în cel mult 15 luni.

Comisia de Monitorizare a Achiziţiilor Publice din cadrul Consiliului Local va hotărî miercuri criteriile de calificare pentru proiectul „Reabilitare, modernizare şi refacere scuaruri în Piaţa Unirii" în pregătirea scoaterii la licitaţie a investiţiei. Lucrarea este finanţată prin Programul Operaţional Regional, axa prioritară 1.

,,Aceasta este faza premergătoare demarării procedurii de achiziţie publică a lucrărilor. După aprobarea criteriilor de calificare în cadrul comisiei de monitorizare şi validarea acestora de către ANRMAP, urmează ca invitaţia de participare să fie postată atât pe SEAP cât şi pe site-ul www.oradea.ro, în aşa fel încât să putem demara lucrările în cel mai scurt timp", anunţă un comunicat al municipalităţii atribuit primarului Ilie Bolojan şi dat publicităţii, marţi, deşi nu aduce nimic nou.

Investiția, estimată la 23,2 milioane lei, vizează printre altele transformarea în zonă pietonală a spațiului delimitat de străzile Primăriei şi Vasile Alecsandri, devierea traficului auto prin faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic, lărgirea pietonalului cu circa 10.000 mp şi mutarea staţiilor de tramvai, faţă în faţă, în dreptului Podului Ferdianand cu vedere directă la Piaţa Unirii.

Proiectul mai urmăreşte  modernizarea sistemului de iluminat prin montarea a 56 de stâlpi cu corpuri de iluminat economicoase de tip LED, înlocuirea a 39 de bănci, 22 coşuri de gunoi şi 2 rastele de biciclete, remodelarea spaţiilor verzi şi vegetaţiei, introducerea în canale tehnice a cablurilor care acoperă în prezent faţadele clădirilor din centru şi restaurarea elementelor artistice ale ansamblului arhitectural-sculptural proiectat de arhitectul Duiliu Marcu în 1926.

Lucrările vor fi făcute în paralel cu înlocuirea reţelelor de termoficare dintre străzile Avram Iancu şi Vasile Alecsandri, înlocuirea şinelor de tramvai cu unele cu vibraţie redusă şi mutarea stâlpilor electrici pentru a nu acoperi faţadele clădirilor.

Citeşte pe aceeaşi temă: Adio obelisc! Piaţa Unirii va avea un stil mai sobru şi îşi va extinde spaţiile verzi