Reprezentanţii Camerei Taximetriştilor Bihor au depus miercuri la Prefectură o petiţie în atenţia reprezentantului guvernului în teritoriu, Ioan Mihaiu, prin care se solidarizează cu colegii care protestează în Capitală în perioada 13 – 14 februarie.

"Am avut o discuţie la nivel de firme de taximetrie şi am decis să depunem împreună o petiţie prin care ne solidarizăm cu colegii din Bucureşti în protestul lor împotriva platformelor de tip Uber care fac concurenţă neloială taximeriştilor prestând activităţi de dispecerizare şi transport în regim taxi sub masca unei activităţi de tip "ride-share-ing"", a declarat pentru BIHOREANUL Iosif Rad, directorul Camerei Taximetriştilor Bihor care reuneşte majoritatea firmelor de profil din judeţ.

Taximetriştii acuză prestatorii de servicii de tip Uber de piraterie.

"Activităţile ilegale, neautorizate, de tipul transportului de persoane în regim taxi, prin folosirea unor platforme informatice de tip Uber încalcă dreptul la concurenţă loială şi aduc prejudicii imense activităţii de taximetrie legală. Deşi firmele care practică pirateria încercă să creioneze o altă situaţie juridică, susţinând că activitatea lor doar facilitează relaţia de "ride-share-ing" dintre şoferi şi persoanele interesate de aceste servicii, aceste firme desfăşoară în fapt activitate de dispecerizare şi transport în persoane în regim taxi, aspect care rezultă atât din funcţiile aplicaţiei Uber, Taxify, Clever Go, cât şi din calitatea în care acţionează şoferii, modul de lucru al acestora şi relaţiile acestora cu partenerii acestor aplicaţii, societăţi comerciale sau şoferi", se menţionează în petiţia depusă la Prefectură.

Cer modificarea legii!

Reprezentanţii taximetriştilor susţin că nu îşi doresc interzicerea activităţii de "ride-share-ing", ci reglementarea ei. "Noi nu cerem să dispară concurenţa de pe piaţă, ci să se autorizeze confom legislaţiei în vigoare", a solicitat Camera Taximetriştilor Bihor.

În acest sens, aceştia cer modificarea Legii taximetriei 38 din 2003 în sensul definirii dispeceratului taxi ca o activitate conexă transportului de persoane şi mărfuri care preia comenzi telefonic, prin aplicaţiilor mobile taxi sau prin prin internet şi nu doar printr-o aplicaţie informatică.

La fel taximetriştii solicită introducerea în lege a unui articol distinct care să definească concret aplicaţia informatică mobilă pentru comenzi taxi cu precizarea că aceasta poate fi folosită doar de un dispecerat autorizat şi eliminarea din lege a sintagmei "în mod repetat" atunci când este vorba de sancţionarea persoanelor care practică ilegal activitatea de taximerie.

Mii de taximetrişti din Bucureşti au ieşit miercuri în stradă pentru a cerere modificarea Legii 38 din 2003 şi reglementarea platformelor de tip Uber. La protest s-au raliat inclusiv colegii din Oradea şi alte oraşe din ţară chiar dacă în multe dintre acestea nu a apărut încă acest serviciu.

Taximetriştii ameninţă că în cazul în care guvernanţii nu le vor îndeplini revendicările vor declanşa un miting de amploare în perioada 27 – 28 ianuarie în care vor aduce în Bucureşti autobuze, microbuze şi taxiuri din întreaga ţară.