Răbdarea municipalităţii a ajuns la limită. Conducerea Primăriei a hotărât luni să preia de la firma Macio podul Dragoş Vodă. Primăria se va împroprietări pe pod în baza contractului încheiat în 200,9 ca urmare a faptului că investitorul a depăşit termenul de predare a construcţiei stabilit pentru noiembrie 2011 şi nu a putut prezenta garanţii serioase că va finaliza lucrarea până la sfârşitul acestui an.

Conform notei de constatare încheiată de comisia Primăriei care a evaluat luni în teren stadiul de execuţie a lucrărilor, la un an şi jumătate după expirarea termenului limită de predare, podul este realizat doar în proporţie de 50%.

Până acum au fost montate picioarele podului de pe ambele maluri şi din apă, peste care a fost ansamblată structura metalică. În plus, pe piloni au fost montate aparatele de reazem peste care urmează să fie fixată structura metalică la cota finală.

Preluarea podului va fi urmată de o expertiză tehnică din care să rezulte lucrările rămase de executat şi costul acestora, după care municipalitatea le va atribui, cel mai probabil, prin licitaţie.

Conducerea Primăriei vrea să vadă podul terminat înainte de sfârşitul acestui an. "Suntem conştienţi de importanţa şi utilitatea podului rutier peste Criş din zona Dragoş Vodă, de aceea ne dorim ca din toamna acestui an noul pod să poată fi funcţional", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Municipalitatea şi firma Macio au căzut de acord în anul 2009 asupra unui schimb în natură: "teren contra pod". Firma italiană a cerut municipalităţii să îi concesioneze pe 15 ani o suprafaţă de 6.951 metri pătraţi de teren în strada Făcliei, ca să se poată extinde pe terenurile învecinate celor pe care deja le deţine cu construcţia unui centru de afaceri, a unui hotel cu opt etaje şi a unei baze de tratament. Investiţia urma să fie finanţată prin două proiecte europene în valoare totală de peste 8 milioane euro.

În schimbul terenului Macio s-a obligat să construiască până în noiembrie 2011 un pod pe două benzi, de 7,8 metri fiecare, cu trotuare de 1,5 metri pe ambele părţi. Lucrarea, în valoare de 8,4 milioane lei, a fost adjudecată de firma Construcţii Bihor, Primăria obligându-se să investească alte 2 milioane lei în amenajarea acceselor pe pod.

Odată cu preluarea podului de către Primărie, firma Macio va pierde finanţarea europeană pentru că a rămas fără terenul pe care să poată demara investiţia, iar municipalitatea va finaliza construcţia din bani de la bugetul local.