Cu un deceniu în urmă, BIHOREANUL saluta numirea unui ofiţer tânăr la comanda Poliţiei Judeţene, primul care nu fusese miliţian înainte de 1990. Acum, însă, DNA Oradea dezvăluie că, odată cu trecerea timpului, în loc să rămână un apărător al legii, ofiţerul a încălcat-o flagrant, avansările în grade şi funcţii transformându-l într-un şef nu cu mult diferit de cei ai vechii Miliţii.

Cel mai recent dosar al procurorilor anticorupţie, în care sunt inculpaţi mai mulţi poliţişti bihoreni, în frunte cu şeful Inspectoratului Judeţean, chestorul Liviu Popa, dezvăluie felul în care înaltul ofiţer s-a întovărăşit cu politicieni corupţi, ajungând să-i decoreze în loc să-i ancheteze, să le ceară şi să primească mită în numele instituţiei şi şpagă "pe persoană fizică". Rechizitoriul dezvăluie totodată cum a utilizat acelaşi şef al Poliţiei resursele instituţiei, reparându-şi maşinile proprii şi pe ale apropiaţilor într-un service unde le băga la grămadă cu cele de serviciu, şi cum le-a folosit pentru a se deplasa la întruniri masonice, la chefuri, la întâlniri cu protectorul său, fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, pentru a-şi căra nevasta la cumpărături, fiica la meditaţii şi fiul la prietenă. Mai mult, cum a ajuns să folosească un bolid al demnitarului, iar când l-a şifonat într-un accident stupid, i-a cerut unui alt politician, deputatul Gavrilă Ghilea, să-l repare pe banii săi, asigurându-i astfel şi acestuia un dosar pentru dare de mită...

"Frate" sub acoperire

Săptămâna trecută BIHOREANUL a început un serial despre corupţia din Poliţie, dezvăluind un capitol din rechizitoriul cu care DNA Oradea a trimis în judecată mai mulţi şefi şi foşti şefi de post din Cărpinet şi Pietroasa, pe şeful Secţiei Poliţiei Rurale Ştei, precum şi pe cei ai Poliţiei Beiuş şi Poliţiei Bihor, relatând felul în care chestorul Liviu Popa şi judecătorul Liviu Galea au aderat la Loja Masonică Ţara Crişurilor pe ascuns, fără a preciza acest lucru în declaraţiile de interese.

În acest fel, cei doi sunt acuzaţi că au "acoperit" ajutorul acordat unui "frate mason" afacerist-politician-traseist. Fostul PSD-ist Ioan Mintaş (azi membru ALDE) era anchetat pentru o combinaţie de 1,3 milioane lei cu Universitatea din Oradea şi concomitent avea la Tribunalul Bihor şi la Curtea de Apel Oradea procese pe care magistratul şi soţia sa, Irina Galea, în loc să se abţină - aşa cum îi obligau legile, normele profesiei şi hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii - le-au soluţionat favorabil.

O parte distinctă a actului de acuzare, cea pe care BIHOREANUL o prezintă acum, vorbeşte despre alte fapte, şi mai grave - luare de mită - comise în formă continuată de către chestorul Liviu Popa, vârât în relaţii "nepotrivite" cu politicieni de la conducerea Primăriei Beiuş (Adrian Domocoş), a Consiliului Judeţean Bihor (Cornel Popa) şi chiar a Ministerului Afacerilor Interne (Vasile Blaga).

Corupţie în Poliţie şi-n politică

Preambulul rechizitoriului prezintă nemilos corupţia endemică din Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor, "instituţie chemată să prevină săvârşirea infracţiunilor şi să restabilească ordinea de drept atunci când aceasta este încălcată", arătând felul în care corupţia judiciară din interiorul IPJ "se întrepătrunde cu corupţia politică, poliţiştii primind mită de la primari şi viceprimari implicaţi în diverse activităţi ilegale şi cercetaţi în mai multe dosare, în care anchetele, pe fondul coruperii şefilor Poliţiei, nu au mai fost aprofundate", oamenii legii ajungând, dimpotrivă, să-i susţină public pe politicienii care încalcă legea.

"Faptul că şefi din Poliţie, în mod repetat, au luat mită în legătură cu atribuţiile de serviciu pentru a favoriza persoane implicate în dosare penale constituie în mod cert împrejurări care tulbură profund şi grav ordinea socială, determinând reacţii justificate de insecuritate, neîncredere faţă de sistemul judiciar şi chiar faţă de actul de justiţie", spun procurorii DNA Oradea despre poliţiştii bihoreni conduşi până anul trecut de chestorul Popa.

Serviciu contra serviciu

Adrian Domocoș, primar BeiușConcret, Liviu Popa e învinuit că, împreună cu şeful Poliţiei Beiuş, comisarul şef Remus Indrei, a pretins de la fostul primar PNL Adrian Domocoş (foto) amenajarea sediului Poliţiei municipale, iar apoi şi foloase personale, adică lucrări la propria casă.

Astfel, în 2011, în condiţiile în care edilul aflat la al treilea mandat "a început să aibă probleme penale", fiind cercetat pentru afacerea Top Construct deoarece aprobase plata a 2 milioane lei pentru lucrări de apă-canalizare neexecutate, primarul s-a întâlnit cu şeful Poliţiei Bihor într-un local din cartierul Rogerius, cerându-i informaţii despre anchetă, dar şi "să discute cu prim-procurorul Parchetului Beiuş, Gligor Sabău, pentru ca acesta să nu mai înregistreze dosare pe numele său".

Tot în acea perioadă, chestorul şi şeful Poliţiei Beiuş s-a întâlnit cu Domocoş la Primăria Beiuş, cerându-i să finanţeze renovarea sediului Poliţiei municipale, iar edilul solicitând în schimb ca Poliţia să nu mai înregistreze pe numele său tot mai desele reclamaţii din partea unor localnici.

De altfel, Domocoş a recunoscut la DNA că a acceptat pretenţia chestorului, deoarece Liviu Popa "mi-a promis că mă va ajuta să rezolv dosarele penale în lucru, inclusiv că va discuta cu prim-procurorul Sabău Gligor despre situaţia cauzelor penale în care se efectuau cercetări cu privire la subsemnatul".

Urmarea? În mod nelegal, întrucât clădirea nu era a Primăriei, ci în proprietatea Inspectoratului Judeţean de Poliţie (care avea propriul buget pentru asemenea cheltuieli), Domocoş a aprobat lucrări la sediul Poliţiei Beiuş, plătind din banii municipalităţii mobilier de peste 6.100 lei şi termopane de alte 1.800 lei pentru biroul comisarului-şef Remus Indrei.

În contrapartidă, arată DNA, "chestorul Popa Liviu şi comisarul şef Indrei Remus urmau să protejeze activitatea infracţională a primarului Domocoş Adrian şi să nu-şi îndeplinească potrivit legii atribuţiile de serviciu". Adică să îngroape plângerile împotriva acestuia formulate atât la Poliţia Beiuş, cât şi la Parchetul Beiuş.

Lex et (dez)honor

Şeful Poliţiei Bihor nu s-a mărginit să-l ajute pe Domocoş pe ascuns, ci l-a sprijinit şi public, acordându-i protecţie în văzul tuturor. Astfel, în 2013 a decis, în premieră, ca festivităţile de Ziua Poliţiei, la care au participat oficiali şi poliţişti din tot judeţul, să se desfăşoare pe 22 martie chiar la Beiuş, unde l-a urcat pe scena din piaţa centrală pe edilul Domocoş, i-a oferindu-i distincţia onorifică "Lex et Honor". Iar asta la numai două săptămâni după ce la Primărie şi acasă la primar avusese loc un al doilea rând de percheziţii ale DNA vizând acelaşi dosar Top Construct.

"Acest gest public al şefului IPJ Bihor a fost de natură să reconfirme şi să transmită în mod direct şi public aprecierea, recunoştinţa, susţinerea şi sprijinul oferite primarului prin chiar şeful instituţiei de aplicare a legii", explică procurorii gravitatea faptei lui Liviu Popa, care în acest fel "a descurajat cercetarea penală a edilului de către lucrătorii de Poliţie, pe de o parte, şi a stimulat, pe de altă parte, implicarea primarului în susţinerea financiară pe mai departe a Poliţiei Municipiului Beiuş". De altfel, chestorul s-a trădat singur în discursul susţinut atunci la Beiuş, prin care a mulţumit primarului penal pentru "sprijinul material" acordat...

Pile la procuror

Liviu Popa a mers şi mai departe, şeful Parchetului Beiuş, Gligor Sabău, mărturisind procurorilor DNA că şeful Poliţiei a ajuns să intervină la el pentru a-i muşamaliza primarului Domocoş dosarele, în condiţiile în care o procuroare din subordinea sa investiga deja şi alte dosare ale acestuia, privind şpăgi de mii de lei primite repetat de la patronul Unicarm, Vasile Lucuţ, în schimbul iertării de amenzi pentru construirea ilegală a magazinului din Beiuş, fără autorizaţie şi cu ocuparea unui teren din domeniul public, dar şi privind achiziţia ilegală unui Audi A6 pentru uzul său, din banii Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, din subordinea municipalităţii.

Prim-procurorul Gligor (între timp schimbat din funcţie pentru că la rându-i este cercetat pentru corupţie) a declarat că în primăvara lui 2013 fusese sunat de şeful Poliţiei Bihor, iar apoi şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, pe atunci şef al PNL Bihor, care îi cereau acelaşi lucru: să închidă ochii la combinaţiile primarului Domocoş.

De altfel, şeful de atunci al CJ a şi recunoscut anchetatorilor DNA acest lucru, spunând că l-a chemat pe Sabău în biroul său pentru a-i spune că Domocoş urma să deruleze investiţii locale importante şi nu le putea duce la bun sfârşit dacă era "tracasat". Cornel Popa a arătat că, la cererea lui Domocoş, care îi spusese că şeful Parchetului are ceva personal cu el, s-a întâlnit cu Sabău inclusiv la Ştrandul Dinamo, la o petrecere a poliţiştilor, şi a abordat problema de faţă cu Liviu Popa, cerându-i magistratului "să aplaneze conflictul".

Cum de nu i-a "băgat" DNA atât pe politician, cât şi pe magistrat, la trafic de influenţă, reţinându-le în dosar doar calitatea de martori? Deşi rechizitoriul nu explică, sunt două ipoteze: fie procurorii nu au putut proba săvârşirea acestei infracţiuni de către cei doi, fie au urmărit să se concentreze, în acest dosar, pe corupţia din Poliţie.

Un şanţ cât o groapă

În mod descalificant, şeful Poliţiei s-a bucurat nu doar de finanţarea de către Primăria Beiuş a renovării Poliţiei municipale, ci şi de faptul că primarul Domocoş i-a suportat cheltuieli în folos direct şi personal, pentru "prestarea de servicii/lucrări în vederea racordării la reţeaua de curent electric a locuinţei sale", situată într-o zonă exclusivistă a oraşului, pe Dealul Viilor.

Rechizitoriul arată că în 2009, edilul beiuşean şi-a cumpărat o casă în roşu pe aceeaşi stradă din Oradea, la nici 100 metri de cea a şefului Poliţiei, iar în 2012, când urma să-şi facă racordarea la reţeaua de apă şi branşarea la cea de electricitate, Liviu Popa i-a cerut ca muncitorii care îi făceau lucrările să-i sape şi lui un şanţ de la stâlpul din stradă până la casă, pentru a se branşa şi el. În condiţiile în care chestorul îi ţinea spatele, evident că Domocoş a acceptat, astfel că lucrările pentru şeful Poliţiei, în valoare de 1.500 lei, au fost făcute de muncitorii firmei Doriram (patronată de un afacerist la rându-i cu dosare penale, Dorinel Edu), iar costul a fost înglobat în cel din lucrările pentru primarul Beiuşului, în sumă de 12.000 lei.

Deşi un simplu mărunţiş sau un banal ajutor ca între vecini (de care, în final, Popa nici nu s-a folosit), acest episod, probat minuţios de DNA cu mărturiile lui Domocoş, ale patronului şi muncitorilor, ba chiar şi cea a unui reprezentant al Electrica, detaliul arată că fostul şef al Poliţiei nu refuza nici "şpăguţele" în natură, cu lucrări pe care le putea plăti aproape fără să simtă din salariul de chestor.

Depanare pe bani publici

Pe lângă aceste servicii, mai grav şi cu totul neştiut până la momentul când DNA a finalizat rechizitoriul, este că şeful Poliţiei a folosit după bunul plac, pentru sine, bugetul instituţiei alocat reparaţiilor maşinilor din parcul auto. Astfel, actul de acuzare arată că în martie 2015 - iulie 2016, "în baza unei înţelegeri tacite şi ilicite cu administratorul SC Tophaus Impex SRL din Oradea, Varga Zoltan, a primit diferite foloase necuvenite" constând în "servicii de reparaţii auto aparţinând ofiţerului, membrilor familiei sale ori unor apropiaţi", în valoare de peste 8.600 lei.

Cu lux de amănunte, arătând în fiecare caz data, procurorii arată că la service-ul patronat de Varga, la Audi-ul şi Mercedes-ul lui Liviu Popa, la BMW-ul soţiei, precum şi la BMW-ul şi la un ATV al fostului ministru Vasile Blaga (adus special de la Petrileni, comuna natală a acestuia), au fost făcute reparaţii diverse (de pildă la electromotor - în valoare de 336 lei, înlocuire filtre, plăcuţe şi ulei - 1.185 lei, completare soluţie spălare parbriz - 66 lei, înlocuire becuri şi far - 116 lei, înlocuire anvelope - 52 lei), fără a fi plătite.

Explicaţia? Tot un troc. "În schimbul foloaselor necuvenite, chestorul Popa Liviu a direcţionat comenzile şi a acceptat ca toate reparaţiile autoturismelor marcă străină ale IPJ Bihor să fie efectuate la SC Tophaus". Rezultatul? În 2014 IPJ a plătit reparaţii de 84.137 lei, în 2015 de 112.494 lei, iar în primul semestru al lui 2016 de 46.399 lei, totul în condiţiile în care Poliţia Bihor nu a mai organizat, din 2009, vreo procedură de achiziţie a acestor servicii, iar reprezentanţii Serviciului Logistic nu au verificat niciodată dacă reparaţiile erau necesare şi dacă ele se făceau cu adevărat, cu piesele trecute în devize şi la valorile consemnate în facturi, recepţiile fiind pur formale. "Prin faptul că nu au fost încheiate contracte de servicii cu service-ul Tophaus, inculpatul Popa Liviu a avut posibilitatea de a direcţiona discreţionar fiecare comandă aferentă reparaţiilor autoturismelor IPJ către acest service, fără a avea la bază criterii prestabilite, clare şi transparente", spun procurorii.

Nu ştia şeful Poliţiei că, practic, lua mită în schimbul reparării pe gratis a maşinilor personale? Ba da, arată rechizitoriul, ca dovadă fiind faptul că anul trecut, în septembrie, după ce a aflat despre declanşarea cercetărilor DNA, i-a cerut lui Varga devize pentru serviciile din 2014 şi 2015, pe care apoi, în perioada 2-21 noiembrie 2016, le-au plătit el, soţia şi fiul, în rate. Fapt care, spun procurorii, nu-l scuteşte de vinovăţie, ci doar avea ca scop "să înlăture caracterul penal al faptelor reţinute în sarcina inculpatului".

Dosar penal pentru Ghilea

Ca şi când nu era de ajuns că şi-a plătit reparaţiile maşinilor familiei şi apropiaţilor doar după ce a aflat că intrase în vizorul DNA, fapt confirmat inclusiv de patronul Tophaus, chestorul a mai făcut o nefăcută. Pe 6 septembrie 2016, a luat BMW-ul fostului ministru de Interne Vasile Blaga pentru a merge la Bucureşti, dar în Braşov a făcut un accident pe care iniţial a încercat să-l ţină ascuns.

Nu doar că n-a reuşit, şi accidentul a făcut vâlvă în întreaga presă, trădând legătura dintre poliţist şi politician, dar a şi persistat în greşeli căci, întors la Oradea, i-a cerut senatorului Gavrilă Ghilea, pe atunci copreşedinte al PNL Bihor din partea vechiului PDL condus de Blaga, să plătească el repararea BMW-ului, peste 3.800 lei. Ceea ce Ghilea a şi recunoscut la anchetă, susţinând însă că "urma ca în perioada următoare, când Blaga Vasile venea acasă, să discut cu acesta asupra restituirii sumei".

Baiul său, însă, e nu doar că a acceptat, dar a şi plătit reparaţia nu din banii personali, ci din contul firmei Construcţii Bihor, la care este asociat, şi care în perioada 2006-2010 a executat lucrări de renovare a sediului Poliţiei Bihor, iar în perioada 2006-2012 lucrări de construcţie la sediul Arhivelor Naţionale, ambele instituţii fiind în subordinea ministerului condus de Blaga. Plus de asta, politicianul s-a trezit - asemenea lui Popa şi Galea - "deconspirat" şi cu privire la apartenenţa la masonerie, pe care, aidoma celor doi, nu şi-a trecut-o în declaraţiile de interese.

Cum plata făcută de Gavrilă Ghilea a lăsat urme clare, DNA i-a făcut şi lui un dosar pentru dare de mită şi fals în declaraţii, separat de cel al lui Liviu Popa, aşa încât acesta să poată fi trimis fără întârziere în judecată. De data asta la vedere şi cu şanse mari de a fi scos de tot din "sistem"...


PLIMBĂRI CU "NINO-NINO"
Parcul auto, la dispoziţia şefului, nevestei, copiilor

Un aspect colateral, dar documentat copios de procurorii DNA în dosarul chestorului Liviu Popa, nevoit anul trecut să se suspende din funcţia de inspector şef şi apoi chiar să demisioneze, relevă modul discreţionar în care acesta dispunea, după bunul plac, de maşinile din parcul auto al instituţiei şi de agenţii şi şoferii Poliţiei.

Astfel, atât declaraţiile acestora, cât şi convorbirile telefonice dintre aceştia şi chestor ori membri ai familiei sale arată că ofiţerul folosea maşinile Poliţiei ca pe nişte taximetre sau vehicule de curierat, pentru a-şi rezolva absolut orice nevoie personală: trimiţându-le, cu şoferi cu tot, să-i cumpere ţigări, să-i achite rate la bancă, să-i cumpere medicamente pentru soţie şi s-o ducă la cumpărături, să-i ducă pe amândoi la petreceri şi chiar la nunţi, să le ducă fiica la meditaţii şi fiul la prietenă, băiatul ajungând chiar să opteze cu ce maşină să fie dus, alegând între limuzina Audi A4 BH-01-POL şi SUV-ul Jeep Cheeroke BH-08-HHK.

Câteva exemple sunt relevante: pe 29.09.2015 la ora 14.33, una dintre maşinile de serviciu a fost solicitată pentru a o duce pe fiica ofiţerului la meditaţii, pe 06.10.2015 la ora 21.24 pentru a-l transporta pe chestor la un restaurant, pe 20.10.2015 la ora 15.21 pentru ridicarea unui cadou pe care soţia ofiţerului voia să-l ducă şefei sale, pe 10.11.2015 la ora 21.51 pentru deplasarea chestorului la o "agapă" a Lojei Masonice din care făcea parte, pe 17.10.2016 la ora 11.36 pentru o deplasare în satul natal în ziua de duminică, maşina de serviciu fiind aleasă de fiul său ş.a.m.d.

La fel ca în cazul acuzaţiilor privind luarea de mită, fostul şef al Poliţiei Bihor a refuzat să se apere în faţa procurorilor DNA şi în privinţa acestor acte de abuz în serviciu (pe care aceştia nici nu i le-au mai imputat ca atare în rechizitoriu), aşa cum de altfel a făcut şi faţă de reporterul BIHOREANULUI.

Citiți pe aceeași temă și articolul Frăţia penalilor: DNA dezvăluie cum chestorul Liviu Popa şi judecătorul Ovidiu Galea s-au făcut masoni şi îşi protejau "fraţii" în anchete şi procese