Poliţiştii din Bihor au, de joi, cel mai modern poligon de tragere din ţară, la Baza Sportivă Dinamo Oradea, după finalizarea lucrărilor de renovare ale vechiului spaţiu, realizate în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene.

Acum, poligonul este complet schimbat, are spaţiu de tragere climatizat, izolat faţă de condiţiile atmosferice, construit după cele mai riguroase standarde de siguranţă şi echipat cu sisteme electronice sofisticate, cu monitoare de observaţie şi reglaj.

Zona de tragere are spaţiu de aşteptare, dar şi o cabină din sticlă securizată în care se manevrează sistemul pentru comanda şi controlul ţintelor, după specificul şedinţelor de tragere, şedinţe în cadrul cărora, de acum, pe lângă pistoalele Carpaţi, se folosesc şi semiautomate Glock. "Ţintele sunt videoproiectate şi automatizate, monitorizate video, eliminându-se timpii morţi de deplasare la ţintă pentru a verifica punctajul", a explicat şeful Poliţiei Bihor, chestorul de poliţie Alin Haniş.

Inaugurarea noului poligon s-a realizat, joi, printr-un un exerciţiu demonstrativ de tragere, al luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale (SIAS) Bihor, şi un concurs de tir pentru jurnaliştii acreditaţi.

Evenimentul a cuprins şi o scurtă slujbă de sfinţire, ţinută de un preot invitat de poliţişti.

La inaugurare au mai participat adjunctul Inspectorului General al Poliţiei Bihor, chestor Carmen Camelia Ţuicu, şeful Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din IGP, chestor Alexandru Scurtu, prefectul Ioan Mihaiu, subprefectul Iulius Delorean, respectiv reprezentanţi ai partenerilor din proiect: Căpitănia de Poliţie a Judeţului Hajdu - Bihar din Ungaria şi Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea.

Lucrările au fost efectuate în cadrul proiectului "Safe Border, Safer Life", finanţat de Uniunea Europeană, având ca lider de proiect Instituţia Prefectului Bihor. În cadrul proiectului, care acoperă o durată de 18 luni, Poliţia Bihor beneficiază de o finanţare de 71.555 euro, din care 85% din fondurile FEDR şi 15% co-finanţare naţională, din fondurile Ministerului Afacerilor Interne.

Lucrările de renovare ale poligonului au fost derulate în perioada iulie - septembrie 2019 şi au fost realizate în etape: renovarea spaţiilor din incinta poligonului, lucrări de construcţii, lucrări de instalaţii, instalaţii electrice, sanitare, renovarea protecţiei fonice şi balistice din incinta poligonului, plus achiziţia şi instalarea sistemului pentru comanda şi controlul ţintelor.  

Vezi video-ul de prezentare al poligonului: