108.800 lei va plăti Poliţia Comunitară Oradea pentru un sistem de supraveghere cu şapte camere video ce va fi montat la clădirea noului centru pentru persoane fără adăpost din strada Gutenberg.

"Sistemul este necesar pentru a supraveghea persoanele identificate că apelează în mod repetat la mila publică. Aceste persoane vor fi ridicate de pe străzil şi vor fi duse la centrul din strada Gutenberg, unde vor primi asistenţă de specialitate din partea unor psihologi şi a unor asistenţi sociali", a afirmat directorul Poliţiei Comunitare, Crăciun Leucea, care a justificat investiţia prin numărul mare de cerşetori ridicat zilnic de pe străzile orădene.

Din banii puşi la dispoziţie de municipalitate, poliţiştii vor mai achiziţiona un server, un monitor şi softuri de supraveghere.

O altă noutate a Centrului de urgenţă este că, odată cu darea lui în folosinţă, cerşetorii culeşi de pe străzi vor fi aduşi direct aici pentru identificare, şi nu la sediul Poliţiei Comunitare, cum se întâmplă în prezent, scopul fiind acela de a nu crea deranj la Primărie. "Numărul persoanelor identificate ca apelând la mila publică a crescut în ultima perioadă mai ales după ce am majorat de la unu la patru numărul de patrule care au ca misiune identificarea cerşetorilor", a mai spus Leucea, adăugând că acesta este şi motivul pentru care, începând din luna martie, agenţii comunitari lucrează în două schimburi, fac razii inclusiv în week-end, iar miercurea şi joia sunt în acţiuni comune cu Poliţia.

Generalul Leucea a mai spus că în centrul din strada Gutemberg va fi amenajat şi un post de poliţie, pentru a descuraja infracţionalitatea în cartierul Velenţa, unul dintre cele mai periculoase din oraş.

Centrul de urgenţă va fi amenajat în curtea Azilului de noapte din strada Gutemberg. Pentru a diminua costurile, acesta va fi dotat cu containere moderne primite ca donaţie de la diferite firme bihorene. Conform proiectului municipalităţii, el va deveni funcţional în cea de-a doua parte a anului.