Consiliul Local Oradea a aprobat miercuri, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, majorarea numărului de camere de luat vederi de la 160, câte sunt montate în prezent în oraş, la nu mai puţin de 600.

Aleşii au modificat, la propunerea Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei, Hotărârea de Consiliu Local 289 din 2018 conform căreia străzile, parcurile, parcările şi pieţele orădene ar urma să fie supravegheate de 360 de videocamere.

Contractul cadrul pentru montarea de video-camere va fi scos la licitaţie în cea de-a doua parte a anului. Estimat la 3,2 milioane lei plus TVA, noul contract va fi încheiat pe trei ani şi va viza, pe lângă majorarea numărului camerelor de luat vederi la 600, şi prestarea serviciilor de mentenanţă, inclusiv pentru asigurarea semnalului video la dispeceratul din cadrul Poliţiei municipului Oradea.

Mai uşor de întreţinut

Sistemul de supraveghere a oraşului va fi extins treptat. "Camerele de luat vederi vor fi montate etapizat, la recomandarea reprezentanţilor Poliţiei, care vor stabili punctele din oraş care trebuie acoperite cu prioritate", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.

Potrivit directorului, decizia majorării numărului de camere şi a desemnării unui singur furnizor are la bază raţiuni practice. "Fiind un singur furnizor sistemul va fi mai uşor de întreţinut. Ar fi puţin aiurea să tot facem licitaţii pe bucăţi, iar la sfârşit să avem un sistem cu 5 - 6 tipuri de echipamente. Ar fi dificil de asigurat mentenanţa", a spus Popa.

Date tehnice despre tipul camerelor dorite şi performanţele noului sistem nu au fost oferite. Reprezentanţii Primăriei lucrează încă la caietul de sarcini al viitoarei licitaţii.

În momentul de faţă, în Oradea sunt montate 160 de camere, din care 80 pe reţelele Digi iar 70 pe fibra optică montată de municipalitate. Sistemul este intreţinut de firma Top Sound, care are contract încheiat până în luna iulie.