S-a votat, dar cu opoziţia „iniţiatorilor"! La o săptămână după ce Consiliul Local Oradea a aprobat strategia privind unificarea localităţilor Oradea şi Sânmartin, deliberativul local al comunei a stabilit, luni, pentru 10 mai 2015 data referendumului privind unificarea cu municipiul.

„Consiliul Local al comunei Sânmartin a votat în şedinţa sa de azi hotărârile referitoare la proiectata fuziune a comunei cu municipiul Oradea: acordul de fuziune, data organizării referendumului privind fuziunea, şi anume 10 mai 2015 (aceeaşi cu cea a referendumului din Oradea - n.r.), precum şi strategia pentru alipirea comunei Sânmartin la Municipiul Oradea", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii orădene.

Şedinţa s-a desfăşurat în prezenţa primarului de Oradea, Ilie Bolojan, promotorul proiectului de alipire, care a şi răspuns întrebărilor aleşilor din Sânmartin. Hotărârea s-a luat cu 11 voturi din totalul de 15 consilieri locali.

Culmea, proiectul lui Bolojan a fost sabotat tocmai de colegii săi de partid. „Patru din cei cinci consilieri ai PNL au votat împotriva unificării cu Oradea. Fostul primar Dorel Crăciun a fost singurul liberal care a votat pentru", a declarat primarul de Sânmartin, Lucian Popuş.

Edilul este cu atât mai surprins de atitudine cu cât votul de luni decidea doar consultarea populaţiei din comună cu privire la oportunitatea alipirii localităţii la Oradea, nu fuzionarea efectivă. „N-am înţeles de ce au votat liberalii împotrivă. Prin hotărârea luată noi doar le dăm girul oamenilor să decidă dacă vor sau nu unificarea cu Oradea şi ei vor stabili ce se va întâmpla mai departe", a spus Popuş.

Consiliul Local Oradea a aprobat pe 21 iulie, în şedinţă extraordinară, strategia privind alipirea comunei la Oradea, formată din 10 puncte asumate de municipiu pentru a linişti temerile localnicilor din Sânmartin cu privire la faptul că stattuul de orăşeni le va aduce doar obligaţii suplimentare.

Potrivit proiectului, Primăria va cere garantarea prin lege a promisiunii că impozitele din Sânmartin vor rămâne nemodificate vreme de 10 ani, după care vor creşte gradual în cinci ani la nivelul din Oradea, bugetul municipiului va suporta toate costurile cu preschimbarea actelor locuitorilor comunei, restricţiile privind creşterea animalelor şi cultivarea plantelor nu se vor aplica satelor din comună încă 15 ani după unificare ş.a.m.d.