Pe 10 februarie, la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, Guvernul a decis prelungirea stării de alertă, cu interzicerea în totalitate a reuniunilor, indiferent că e vorba de aniversări, sărbători sau petreceri, în spaţii închise ori deschise, publice sau private. 

Lovită crunt de pandemie, industria evenimentelor acuză că e lăsată să alunece spre colaps. Dacă anul trecut situaţia a fost acceptată cu resemnare, acum, odată cu apariţia primelor măsuri de relaxare, actorii implicaţi spun că măsurile dispuse de autorităţi sunt fără fundament, disproporţionate şi chiar discriminatorii, în condiţiile în care restaurantele şi localurile sunt deschise. Aproape 30 de organizatori locali de evenimente, proprietari de săli şi furnizori de servicii conexe au semnat în premieră o acţiune judecătorească, prin care cer anularea şi suspendarea interdicţiilor care îi afectează...

Stop joc

Proprietarul sălii Ambasador, Marius Matei, nu a mai organizat petreceri din martie anul trecut. "S-au anulat banchete, evenimentele corporate, zile de naştere, onomastice, reuniuni, nunţi, botezuri... Întreg anul trecut am avut un eveniment cu 33 de persoane şi unul cu 50. Dar am plătit salariile personalului, pentru că dacă vrei să păstrezi o echipă profesionistă eşti obligat să o faci", spune Matei, nemulţumit de faptul că proprietarii sălilor de evenimente sunt discriminaţi faţă de alţi actori HoReCa, în condiţiile în care barurile şi restaurantele pot fi deschise. "Sălile de evenimente n-au funcţionat deloc şi nu pot funcţiona nici acum. Chiar dacă nu dai drumul în întregime, la capacitate de 100%, chiar şi doar cu muzică ambientală, ar fi o gură de oxigen", spune el.

Acelaşi lucru îl afirmă şi Simona Dume, proprietara Armonia Avenue, cea mai mare sală din Oradea, care a anulat evenimentele din toamna trecută. "Ne-au închis de pe o zi pe alta. Miercuri ne-a spus că de vineri nu se mai ţin evenimente. Avem contracte încheiate din 2018, am 22 de angajaţi cărora le plătesc salarii, am credite, leasing... Plătesc 7.000 lei doar pentru curent, lunar, indiferent dacă e deschis sau nu", spune Dume. 

Artist... brancardier 

Furnizorii de servicii şi produse sunt în aceeaşi situaţie, iar unii au ajuns în pragul falimentului. Anul trecut, Mihaela Bar (foto), unul dintre cei mai cunoscuţi organizatori de evenimente din Oradea, a şters din agendă 60 de petreceri. "Mai mult de 30 s-au contramandat: majorate, botezuri, evenimente corporate. Au rămas nunţi, care se tot amână. Din 2020 pe 2021, iar acum deja unii sună să amâne pe anul viitor", spune ea, atenţionând că situaţia îi afectează şi pe colaboratorii săi. Atelierele de rochii de mireasă sau cele pentru costume de miri, de pildă, îşi comandă colecţia cu un an înainte, iar sălile de evenimente se rezervă chiar cu doi ani înainte. 

"Nu cred că este rea intenţie, dar cred că nu se realizează cât de mare e dauna. Pentru un singur eveniment sunt implicaţi cel puţin 40 de colaboratori, oameni care din asta trăiesc. Hair-stylisti, furnizorii de printuri, caserole, băuturi, candy bar, artişti, firme de sonorizare, barmani, hostese, decoratori, florari, cofetari, cei care se ocupă de luminile ambientale, de artificii etc. Pierderile sunt colosale. Oamenii nu mai reuşesc să-şi achite creditele la bănci, să-şi susţină chiriile sau să asigure necesarul pentru familiile şi copiii lor. Cel mai vechi artificier din judeţ e în prag de faliment, o firmă de distribuţie a băuturilor la fel. Pentru că i s-au anulat toate contractele, un artist care avea o formaţie s-a angajat brancardier", spune Mihaela. 

La proces 

Ajunşi în colaps, oamenii au decis să pună tunurile pe Guvern. Într-un demers care constituie o premieră în judeţ, aproape 30 de antreprenori au semnat deja o acţiune prin care solicită Curţii de Apel Oradea anularea sau suspendarea unor prevederi din actele normative care interzic organizarea de evenimente în spaţii închise sau deschise. Cazul va fi susţinut în instanţă de doi tineri avocaţi orădeni, Ionuţ Iştoc şi Carmen Toma (foto), care invocă principiul de drept "unde se aplică acelaşi raţionament, se aplică aceeaşi soluţie". 

"Activitatea acestor oameni este paralizată, în timp ce restaurantele şi cafenelele şi-au reluat activitatea. Trebuie să se respecte egalitatea de tratament juridic pentru situaţii identice sau comparabile. Or, în acest caz, avem diferenţieri discreţionare de abordare în cadrul aceleiaşi branşe, aspect care impune luarea unor măsuri. Considerăm că statul este dator să asigure protecţia concurenţei loiale", explică avocata Carmen Toma. 

Până când instanţele se vor pronunţa, sălile de evenimente rămân, însă, goale...