La fel ca în bancurile cu olteanul care, atunci când nu are ce face, se dezbracă și își păzește hainele, Compania Națională Poșta Română - firmă de stat care, spre deosebire de oltean, are însă multe de făcut ca să iasă din înapoiere - a intentat BIHOREANULUI un proces pentru o serie de articole publicate în primăvară.

După o perioadă de reflecție de 9 luni de la apariția lor (mai rapidă, totuși, decât gestația la măgărițe), CNPR, la conducerea căreia din 2020 niște PNL-iști au luat locul unor PSD-iști, a stabilit că i-a fost prejudiciată reputația (nu râdeți, da, instituția are reputație!) prin publicarea a patru texte „defăimătoare” pe două teme.  

Pe de o parte, Bihorel a „premiat-o” din pricina unui concurs cu dedicație pentru un post de diriginte al Oficiului Poștal din Beiuș, menit unei angajate cu propte în PSD, pe care chiar CNPR, după semnalarea ziarului, l-a și anulat, admițând că fusese „organizat cu o mulțime de neconformități”, ba și promițând că „angajații implicați în organizarea lui vor fi cercetați”. 

Pe de altă parte, BIHOREANUL a prezentat un reportaj-investigație despre cum este lăsat în paragină Palatul Poștei din Oradea, unul dintre puținele monumente rămase nereabilitate în centrul urbei, dar pentru care de 5 ani proprietarul a ajuns să plătească impozite majorate de 5,73 milioane lei, peste jumătate din suma de 9,74 milioane lei alocată cu doi ani mai devreme fix pentru renovarea ei.

Am reușit să fotografiem și să filmăm în interiorul clădirii („îndrăzneală” incriminată de CNPR ca și cum ar fi vreun obiectiv strategic, secret, și nu o instituție finanțată din bani publici, unde accesul s-ar putea face doar cu autorizații speciale și de mânuță cu însoțitor), imaginile fiind cea mai elocventă demonstrație privind degradarea imobilului, dar am deconspirat și motivul pentru care, deși Compania împrumutase bani pentru reabilitare, nu a făcut-o: o răfuială din interiorul PNL. După ce pusese proiectul în lista de investiții, fostul director general numit de Ludovic Orban l-a și scos, ca „pedeapsă” că Bolojan nu își declarase susținerea pentru acesta în confruntarea din 2021 cu Florin Cîțu. Acesta l-a înlocuit cu un favorit de-al său, dar care tot n-a dat drumul la lucrări. 

Pe scurt, un concurs aranjat din interese politice și un bun valoros al statului lăsat să se degradeze, tot din interese de partid, dar și cu uriașe costuri pentru contribuabili, căci CNPR plătește nu doar „amenda” de sute de mii de euro anual pe ruină, ci și cam 10.000 euro lunar pentru încălzire în sezonul friguros. O situație pe care, de altfel, primarul Oradiei o eticheta ca „nesimțită”, sugerând ca imobilul să fie transferat municipalității, spre renovare, dar care a intrat și în atenția, cel puțin declarată, a premierului Nicolae Ciucă, după cum BIHOREANUL relata tot în primăvara trecută. Credeți sau nu, dar CNPR a numit „defăimătoare” până și respectiva știre!

Desigur, ziarului nu-i va fi greu să demonstreze în instanță că și-a informat corect cititorii. Întrebarea e alta: în fața cui, când și cum răspunde pentru propria incompetență șefimea CNPR?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!