Dezbateri halucinante în ședința de Consiliu Local de joi. Orădenii din zona bulevardului Dimitrie Cantemir, ale căror case urmează să fie demolate, au fost lăsați să pledeze împotriva exproprierilor abia la sfârșitul dezbaterilor, după ce hotărârea a fost deja luată.
Votat fără discuții!
Consiliul Local a aprobat cu 19 voturi pentru, din partea grupurilor PNL și UDMR, coridorul de expropriere aferent lucrărilor de utilitate publică privind proiectul de regenerare urbană care implică amenajarea de spații verzi, accese rutiere și spații de parcare în perimetrul delimitat de străzile Nufărului, Nojoridului, Leonardo da Vinci și Ciheiului. Hotărârea a fost adoptată pe bandă rulantă și fără discuții.
După cum BIHOREANUL a mai scris, 20 de case situate pe acest amplasament vor fi demolate pentru ca pe locul lor să fie mutate parcările din fața blocurilor de pe bulevardul Dimitrie Cantemir, care vor fi dezafectate în cadrul unui proiect de reabilitare a zonei, cu extinderea zonei pietonale.
„Valoarea proiectului se ridică la 15 milioane lei plus TVA, din care valoarea efectivă a lucrărilor este de 3,8 milioane lei, diferența fiind alocată exproprierilor”, a declarat viceprimarul Florin Birta (foto) în conferința de presă care a precedat ședința în plen.
Odată aprobat coridorul de expropriere, proprietarii caselor vizate vor fi contactați de evaluatorii angajaţi de Primărie, pentru stabilirea despăgubirilor pe care le vor primi. Primul lot de case urmează să fie demolat în toamna anului viitor, iar cel de-al doilea în 2021.
Pe acest amplasament, municipalitatea va amenaja 310 locuri de parcare în curtea blocurilor din Bulevardul Dimitrie Cantemir, în locul celor circa 400 de parcări care vor fi desființate de cealaltă parte, către stradă.
Metoda „mucles”
Vizibil afectați de intenția municipalității, șase proprietari de case s-au prezentat la ședința de Consiliu Local pentru a-și face cunoscut punctul de vedere. După cum era și normal, orădenii au cerut să fie lăsați să vorbească înaintea dezbaterii proiectului de hotărâre, pentru a putea influența, măcar teoretic, decizia consilierilor, lucru care nu s-a întâmplat însă.
„Conform procedurii, cetățenii pot lua cuvântul la punctul Diverse de pe ordinea de zi, care se discută la sfârșitul ședinței”, a declarat pentru BIHOREANUL Ligia Oala, consilier în cadrul secretariatului Consiliului Local.
Orădenii au fost obligați să urmărească dezbaterile din sală, asistând neputincioși la adoptarea coridorului de expropriere care prevede demolarea caselor lor, înainte de a-și putea spune punctul de vedere. „Păi bine că ne ascultă și pe noi ce avem de spus după ce au hotărât să ne demoleze casele...”, a comentat unul dintre orădeni.
„Găsiți alte soluții!”
În scurta lor luare de cuvânt, orădenii au pledat, în fața unor consilieri gata plictisiți, pentru identificarea unor soluții de reamenajare a zonei care să nu presupună demolarea caselor lor.
„Nu mi se pare normal să aud din presă că voi fi expropriată. Cred că se puteau găsi și alte variante. Peste drum de mine este Lotus Center, cu destul loc pentru amenajarea de parcări, mai sunt parcările care nu aparțin de Lidl, imediat lângă, în spate la parcul Salca este iar un teren liber. Să se facă acolo parcări”, a cerut Doina Dumitru (foto), proprietara unei case înaltă cât un bloc în amplasată la intersecția străzilor Leonardo da Vinci și Liszt Ferenc.
În plus, femeia a cerut Consiliului Local ca vocea orădenilor afectați de exproprieri să fie ascultată. „L-am ales pe domnul primar Ilie Bolojan, dar nu mi se pare normal să mi se dărâme casa pentru parcare și spațiu verde. Dacă tot plătim taxe și impozite, să se ia în considerare și voința noastră”.
Poziția femeii a fost întărită și de vecina sa, Dorina Gal. „Vă rog să analizați situația caselor din Nufărul. Nu e normal să treceți la exproprieri. Dacă veniți să vedeți ce case sunt acolo, cred că nici dumneavoastră, dacă ați fi în locul nostru, nu v-ar conveni să fiți expropriați. Noi, sau mai bine spus părinții noștri, am mai trecut deja în anii 80 printr-o astfel de situație”, a spus Gal.
Tupeu de consilier
Consilierii locali au ascultat luările de cuvânt ale orădenilor, tăcuți și fără reacție, cu o singură excepție. Culmea populismului, UDMR-istul Kis Gabor (foto) s-a întors de la masa dezbaterilor cu fața la protestatari pentru a-i asigura de suportul său. „Știu prin ce treceți din experiență personală, pentru că și familia noastră a fost expropriată în Nufărul”, a spus Kis.
Consilierul a încercat să paseze întreaga responsabilitate asupra hotărârii în seama liberalilor. „Cele 18 voturi (n.r. câte are PNL) nu reprezintă tot Consiliul Local. Vă adresați nouă, dar inițiativa nu ne aparține”, declarat consilierul, care i-a îndemnat scurt pe orădeni: „Adresați-vă primarului și viceprimarilor”.
Poziția lui Kis, care a spus chiar că a propus identificarea altei locații pentru amenajarea de parcări, este cu atât mai greu de înțeles cu cât grupul UDMR, deci inclusiv el, a votat alături de PNL, fără niciun comentariu, proiectul de hotărâre.
Când viceprimarul Florin Birta i-a arătat după ședință UDMR-istului că grupul din care face parte a adoptat această hotărâre, Kis a dat vina pe neatenție. „E adevărat. Am votat, dar trebuia să votez împotrivă”, a spus consilierul.
Proiectul merge înainte...
De altfel, după încheierea ședinței, dezbaterile, mult mai încinse decât în plen, s-au mutat pe holul din fața sălii mari. Orădenii i-au cerut viceprimarului Florin Birta o întrevedere pentru a-și susține cauza.
„Fiul meu a venit din Anglia și a investit în această casă tot ce a câștigat. A pus gresie nouă, a amenajat tot, nu văd cum o să despăgubească Primăria toate astea”, a afirmat Doina Dumitru. Femeia a spus că familia ei trăiește o dramă. „De o săptămână, de când am aflat, nu mai pot să dorm. Soțului meu i s-a făcut rău. E internat în spital”, a spus femeia.
Viceprimarul Florin Birta a ascultat poziția reclamanților fără a le face, după modelul Bolojan, niciun fel de concesii. „Pot să vă mint, să spun că nu se vor face aceste exproprieri, dar n-ar fi adevărat. Proiectul va merge înainte”, a spus Birta
Viceprimarul a reluat asigurările făcute de municipalitate în mod repetat că expropriații vor fi despăgubiți în mod corect. „Din cele 16 milioane de lei, cât s-a alocat proiectului, 13 milioane de lei sunt pentru exproprieri. Această valoare este însă estimativă. Evaluatorul nu a fost încă în casele dumneavoastră. După ce va merge, dacă va stabili sume mai mari, suma alocată despăgubirilor va fi majorată”, a spus viceprimarul.
Birta le-a spus orădenilor că, în cazul în care vor fi nemulțumiți de valoarea despăgubirilor, vor avea la dispoziție posibilitatea contestării sumelor în justiție, iar municipalitatea va achita sumele stabilite de instanță. Desigur, din banii orădenilor...
Citeşte pe aceeaşi temă:
20 de case rase! Primăria Oradea pregăteşte în cartierul Nufărul cel mai mare val de exproprieri de după comunism (FOTO)
Nimic mai mult! Orădenii cu case demolate se plâng că Primăria îi despăgubeşte cu sume derizorii