Săptămâna trecută, primarul Ilie Bolojan a fost la un pas de a desfiinţa Parcul Industrial Eurobusiness, în încercarea de a scăpa firmele de aici de "taxa de stâlp" stabilită printr-o Hotărâre a Guvernului.

Că a fost gest electoral, că a fost o supărare reală, gestul extrem al edilului, similar amputării unui braţ pentru înlăturarea unei unghii bolnave, s-a lăsat cu scandal. Patronatele bihorene au protestat public împotriva deciziei Guvernului, iar conducerea Primăriei a căutat zile în şir o portiţă prin care să scape de taxă firmele. "Dacă ne-am angajat faţă de aceste companii la acordarea de facilităţi, să ne respectăm angajamentul!", a argumentat Bolojan.

La un pas de desfiinţare...

Marţea trecută, când au fost publicate normele de aplicare, era cât se poate de clar că Guvernul a dat-o în bară cu "taxa de stâlp". Dintr-o "eroare" care avea să coste fiecare firmă din Parcul Industrial Eurobusiness 5.000 de euro pe an, guvernanţii au hotărât impozitarea, începând cu 1 ianuarie 2014, a tuturor companiilor care până la sfârşitul anului trecut erau scutite de impozitul pe construcţii. Astfel, peste noapte, firmele din Parc datorează bugetului de stat 1,5% pe an din valoarea construcţiilor deţinute, de la hale şi depozite până la platforme betonate şi stâlpii de curent care au şi dat numele taxei. Mai mult, deşi reglementat retroactiv, impozitul trebuia declarat şi plătit până luni, 26 mai!

Primarul Ilie Bolojan avea toate motivele să se supere. Pentru clădirile din Parcul Industrial, în valoare totală de 43 milioane euro (până acum!), companiile momite la Oradea cu facilităţi la achiziţionarea terenului şi cu scutiri de taxe datorează, de săptămâna trecută, impozite de 640.000 euro, bani care nici măcar nu merg la bugetul local, ci la cel de stat! Revoltat, primarul a propus imediat desfiinţarea juridică a Parcului Industrial. "Decât să plătească 1,5% la bugetul central, mai bine să dea 1% oraşului. Cei 430.000 euro pe care îi vom încasa îi vom orienta tot spre Parcul Industrial", le-a spus edilul apropiaţilor.

După două zile de şedinţe prelungite, s-a răzgândit. Motivele sunt simple: titlul de parc industrial a fost acordat prin ordin al Ministerului Administraţiei Publice şi Dezvoltării Regionale, deci nu poate fi desfiinţat de Primărie, iar impozitul se aplică raportat la situaţia din decembrie 2013, deci firmele oricum l-ar datora, şi dacă şi-ar muta fabricile pe lună! "Am renunţat la desfiinţarea Parcului pentru că nu ajută firmele cu nimic. Dacă Guvernul revine asupra măsurii luate, noi nu ne mai putem răzgândi după aia", le-a spus Bolojan reprezentanţilor celor 52 de firme din Parcul Industrial adunaţi miercuri în Sala Mare a Primăriei, ca să vadă ce-i de făcut.

"Se va lăsa cu procese!"

04_Delia_Ungur_bihboreanul.jpgPrevizibil, companiile văd cât se poate de rău taxa pe stâlp. "Dacă iniţial era vorba de impozitarea construcţiilor speciale, precum platforme betonate sau silozuri, la apariţia normelor firmele au aflat că datorează impozit pe toate clădirile. Normal că nu le convine din moment ce au venit la Oradea tocmai pentru că le-au fost asigurate scutiri", spune Delia Ungur (foto), directorul Eurobusiness Parc.

Practic, firmele care aveau în plan să investească în Oradea îşi reanalizează acum opţiunile. În contextul în care alte ţări, precum Polonia, statul suportă 40% din valoarea investiţiei şi din salariile angajaţilor, companiile din parcurile din România se consideră minţite şi furate. "Patronatul nostru se simte pedepsit că a investit. Conducerii firmei nu îi vine să creadă că firmele aduse în Parcul Industrial cu promisiunea unor scutiri de impozit vor plăti 1,5%, mai mult decât companiile din oraş, care datorează doar 1%", spune avocatul Georgeta Lucuţa, reprezentantul spaniolilor de la Mecanizados Auxim.

Directorul general al Congips, Ioan Lezeu, este de părere războiul taxei pe stâlp se va muta în instanţă. "Se va lăsa cu procese! Companiile străine care au venit atrase de facilităţi vor da Guvernul în judecată. Cum au câştigat fraţii Micula despăgubiri de la stat, aşa vor câştiga şi alţii", spune Lezeu.

Impozitaţi de două ori

Pentru că o veste proastă nu vine niciodată singură, conducerea Primăriei a anunţat săptămâna trecută că începând din 30 iunie expiră schema de ajutor de stat în baza căreia firmele din parcurile industriale beneficiau de facilităţi fiscale din partea bugetului local. Astfel, dacă nu apar alte ordine, pe lângă taxa de stâlp de 1,5% datorată începând cu 1 ianuarie statului, firmele vor plăti din vară şi impozitul pe clădiri de 1% datorat Primăriei. "Este absurd, pentru că orice tratat de fiscalitate interzice dubla impozitare, dar aşa cum arată acum normativele, din vară companiile vor datora un impozit total de 2,5%", spune Eduard Florea, directorul economic al Primăriei.

Pentru a proteja cât de cât firmele din Parcul Industrial Oradea, Consiliul Local, reunit joi în şedinţă extraordinară, a hotărât reducerea impozitului datorat de acestea oraşului la doar 0,5% din valoarea clădirilor. De asemenea, firmele care şi-au cumpărat deja terenul ocupat de construcţii vor putea ieşi la cerere din Parc, în încercarea de a scăpa de taxa pe stâlp. Demers, însă, fără sorţi de izbândă ...

Atac la Bolojan

04_Victor_Ponta_bihboreanul.jpgAflat vinerea trecută în vizită electorală la Oradea, premierul Victor Ponta (foto) a spulberat orice speranţă. Aplicarea taxei asupra tuturor construcţiilor din parcurile industriale s-a făcut deliberat şi nu din greşeală, cum sperau patronatele! "Asta ne permite două lucruri: să reducem contribuţiile la asigurările sociale şi cred că pentru orice angajator este o veste bună ca şi scutirea pe profitul reinvestit", a spus Ponta.

Premierul l-a acuzat pe primarul Bolojan că agită apele în scop electoral şi fără să ajute firmele cu nimic. "Dacă Primăria nu mai vrea să acorde scutiri de taxe locale, ştiu că noi tocmai am dat la Primărie 40 de hectare pentru un parc industrial. Le luăm şi le dăm Consiliului Judeţean, şi Consiliul va dezvolta în continuare afaceri", a spus Ponta, cu cinism. Bolojan nu a fost menajat nici de şeful PSD Bihor, Ioan Mang. "Tot circul a pornit de la faptul că Guvernul ia banii, nu Consiliul Local. Eu, în locul firmelor, aş da Consiliul Local în judecată, cu care am contract că nu plătesc impozit pe clădiri trei ani de zile. Firmele din Parcul Industrial nu au niciun contract cu Guvernul", s-a spălat Mang pe mâini.

Tupeişti, guvernanţii au încercat să paseze autorităţilor locale responsabilitatea efectelor negative ale taxei şi ale încetării facilităţilor fiscale. Obosiţi de finalul campaniei electorale, nici nu s-au mai deranjat măcar să mintă frumos. Iar adevărul îl vor descoperi investitorii singuri, când îi vor căuta portăreii ca să achite o taxă aberantă. Căci politrucii trec, impozitele rămân...


"Anul acesta nu a venit în Oradea nicio investiţie nouă. Discutăm cu mai multe companii, dar şansele de reuşită sunt minime. Guvernanţii nici nu realizează cât de mult au diminuat atractivitatea României conflictul din Ucraina şi, acum, taxa pe stâlp"

Delia Ungur


SEMNAL PERICULOS
"Vom vedea ce facem!"

04_Sorin_Pasula_bihboreanul.jpgSuprataxarea parcurilor industriale a dat peste cap planurile multor companii. Sinteza, care intenţiona înfiinţarea primului parc industrial privat din Oradea, se mai gândeşte dacă îl face. "Proiectul este în reevaluare. Vom analiza situaţia şi vom vedea ce facem!", spune managerul de proiect Sorin Păsulă (foto). Şi la fel gândesc toţi întreprinzătorii.

Potrivit directorului Asociaţiei Firmelor Bihorene, Dan Octavian, adoptarea taxei va provoca României pierderi de imagine prin transmiterea către investitori a unui semnal de instabilitate fiscală ce va afecta mediul economic în următorul deceniu. "Să fim realişti, planurile de afaceri se fac pe zece ani. Chiar dacă nu o recunosc, firmele străine iau acum în calcul foarte serios varianta relocării după amortizarea investiţiei. Cel mai bun exemplu e Renault, care şi-a mutat 10% din producţia uzinelor Dacia în Maroc doar pentru că Guvernul nu şi-a ţinut promisiunea îmbunătăţirii infrastructurii rutiere. Ca ei vor pleca şi alţii. Odată dat acest semnal periculos, va fi imposibil să mai opreşti plecările", spune economistul.

Asociaţia Firmelor Bihorene şi Federaţia Patronilor Bihor au protestat public faţă de introducerea taxei pe stâlp prin petiţii trimise premierului Victor Ponta, ministrului Economiei Constantin Niţă şi ministrului Finanţelor Ioana Maria Petrescu.