Oradea ar putea avea o nouă linie de tramvai. Primăria vrea să atragă o finanţare de 5 milioane euro din fonduri europene pentru amenajarea unei linii de tramvai care să lege zona Căii Aradului de cartierul Cantemir, de-a lungul pârâului Peţa.

"Această linie de tramvai va îmbunătăţi accesul orădenilor la zona comercială, la viitoarea sală polivalentă care va fi construită pe amplasamentul Pieţei Obor, la Universitate şi la viitorul cartier Ceyrat", a declarat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit proiectului, linia de tramvai va porni din intersecţia străzii Aviatorilor cu Calea Aradului şi va înainta, spre ieşirea din oraş, pe amplasamentul actualului scuar care desparte cele două sensuri de rulare, până după podul peste Peţa. Aici, linia de tramvai va coti la stânga şi va înainta de-a lungul cursului de apă până în Cantemir, cu staţii la Auchan, sala polivalentă, Universitate şi cartierul Ceyrat.

"Noua linie de tramvai va avea o lungime de 5 kilometri, cu cale dublă de rulare. Cea mai mare parte a terenurilor sunt proprietatea oraşului, astfel că vor fi foarte puţine exproprieri", a declarat primarul.

Potrivit edilului, investiţia ar urma să fie finanţată prin Planul Operaţional Regional, axa de mobilitate urbană, rezervată municipiilor reşedinţă de judeţ.

Conform discuţiilor purtate de reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor cu cei ai Ministerului Dezvoltării, 50% din fondurile alocate de finanţatorul european se vor împărţi în mod egal între municipii, urmând ca diferenţa să se acorde raportat la populaţie. Conform estimărilor, municipalitatea orădeană ar putea atrage până la 30 milioane euro.

Dacă adăugăm cei 50 milioane euro deja contractaţi pentru înlocuirea reţelelor de termoficare, municipiul poate miza deja pe circa 85 milioane euro în noul ciclu de finanţare europeană 2014-2020.