Oricât de milos aş fi, totdeauna m-am ferit să compătimesc personaje, mai ales politice, ajunse în vizorul justiţiei. La fel, nu am semnat nici măcar ca "persoană fizică" vreo petiţie prin care diverşi fani sau atârnători cer pe reţelele de socializare eliberarea unuia sau altuia dintre idolii ori angajatorii lor, cum ar fi, de dată recentă, Gigi Becali ori Gică Popescu.

Şi, totuşi, nu pot să nu remarc că unele instituţii ale statului, în special ANI, au o adevărată vocaţie pentru mărunţişuri, că toacă bugete uriaşe dând cu harponul după plevuşcă. Săptămâna trecută, m-a consternat izbânda Agenţiei Naţionale de Integritate, cum că a descoperit un "lot" (hm, sună ca în anii '50!) de 32 de parlamentari în incompatibilitate ori suspecţi de falsuri în declaraţii.

Dintre cei 22 de deputaţi şi 10 senatori, unul e bihorean şi incompatibil: Ioan Sorin Roman, deputat PSD, ales în Colegiul 6 Salonta. Culpa acestuia, conform ANI, este că din 2008 a deţinut concomitent atât calitatea de deputat, cât şi pe cea de "comerciant persoană fizică". Practic, ANI l-a stigmatizat fiindcă, odată ales, nu a renunţat la calitatea de titular al "Întreprinderii Individuale Roman Ioan Sorin". Concret, că a continuat să crească oi şi să cultive cereale şi lucernă.

Discuţia ar putea fi despre prăpastia dintre spiritul legii şi litera legii, dar nici interpretând normele legale cu cea mai mare stricteţe nu cred că Roman este un vinovat. Crescând oi şi cultivând lucernă, nu a făcut comerţ stricto sensu, ci producţie, deci nu se încadrează strict în litera legii. Nu a cumpărat brânză de la vreo fermă ca s-o vândă în magazinul său cu adaos comercial, ci a produs-o. Evident, pentru a livra pieţei, dar aşa-s producătorii, niciunul nu lucrează doar ca să se afle în treabă, ci pentru piaţă şi pentru profit.

Dar să fim serioşi şi să discutăm pe fond: făcând agricultură, în ce fel a prejudiciat deputatul din Cefa statul Statul Român? A privatizat fraudulos ceva? A trucat cumva licitaţii? A impus un cartel pe piaţa brânzeturilor ori a lânii? S-a băgat în Consiliul de Administraţie al Bursei Agricole? A încheiat contracte cu Statul? A beneficiat de subvenţii de la buget? Îşi vinde marfa Parlamentului? Sigur nu.

Putea evita Roman să fie inculpat de ANI dacă, imediat după alegerea sa în Parlament, îşi punea "Întreprinderea Individuală" pe numele soţiei? Evident, da. Ar fi fost o formalitate, dar n-a făcut-o, cred, deoarece nici el nu-şi imagina că a face agricultură, şi a-ţi şi asuma acest lucru, poate fi un delict.

Judecând după "trofeele" ANI de la înfiinţare şi până acum - perioadă în care n-am văzut să fi împuşcat vreunul dintre adevăraţii lupi din Parlament - îmi pare că inspectorii de integritate nu sunt în stare decât să tragă cu tunul după vrăbiuţe.