Magazinul fito-sanitar din centrul municipiului Beiuş, al cărui depozit de substanţe chimice a luat foc în urmă cu două săptămâni, existând chiar pericolul unei uriaşe explozii, a încasat a doua amendă de 50.000 lei.
Comisarii Gărzii de Mediu au descoperit, zilele trecute, că reprezentanţii firmei au ignorat interdicţia de a desfăşura activitatea, aprovizionând magazinul cu noi cantităţi de îngrăşăminte chimice, cu toate că nu deţin autorizaţie de mediu pentru a le vinde ori păstra în depozit.
Nu s-au învăţat
Potrivit şefului Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu, după incendiul produs în data de 22 mai, reprezentanţii societăţii au fost sancţionaţi cu 50.000 lei, pentru lipsa autorizaţiei de mediu necesară comerţului cu îngrăşăminte chimice şi au primit interdicţie de a mai vinde, până la intrarea în legalitate.
Cu toate acestea, magazinul a continuat să funcţioneze, iar la un control desfăşurat vinerea trecută, în depozitul magazinului s-au descoperit noi cantităţi de azotat de amoniu, îngrăşăminte chimice pentru care nu aveau autorizaţie de comercializare, nici de depozitare.
Ca urmare, societatea comercială care deţine magazinul a fost amendată, din nou, pentru nerespectarea măsurilor, cu 50.000 lei.
Foc în centrul Beiuşului
Incendiul, după cum a relatat BIHOREANUL, s-a produs pe 22 mai, într-o zi de sâmbătă, şi doar intervenţia promptă a pompierilor militari ai Detaşamentului din Beiuş a făcut să nu se transforme într-o tragedie, căci focul a cuprins un depozit în care se aflau o cantitate uriaşă de azotat de amoniu, nitrocalcar (un alt îngrăşământ), cereale tratate, dar şi zeci de anvelope aflate lângă clădire.
Potrivit datelor comunicate, ulterior, de ISU Crişana, în incendiu au ars 10 tone de azotat de amoniu, 3 tone de nitrocalcar, două tone de seminţe de cereale şi 60 de anvelope. Pompierii au salvat depozitul vecin, în care se aflau 11 tone nitrat de amoniu, două tone nitrocalcar, două tone peleţi, cinci tone seminţe de cereale.
Au aprins deşeuri
Cercetările ulterioare au arătat că incendiul a fost provocat de neglijenţa angajaţilor magazinului, care au adunat deşeuri de plastic, resturi vegetale şi cartoane într-un butoi de metal, chiar lângă depozit, şi le-au dat foc, spune şeful Gărzii de Mediu Bihor. Lăsat nesupravegheat, focul s-a extins la grămada de anvelope şi paleţii de lemn, iar de acolo la un şopron şi la acoperişul depozitului.
Azotatul de amoniu, utilizat în agricultură pentru fertilizarea în câmp deschis a culturilor agricole, se descompune la încălzire, în oxizi de azot, care sunt extrem de toxici, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanţe organice, reacţia devine explozivă.
Pe lângă interdicţia de a mai funcţiona, patronii societăţii au fost obligaţi să ecologizeze zona afectată, să completeze evidenţa gestiunii deşeurilor generate, iar până pe 18 iunie, să transmită Gărzii de Mediu stadiul realizării măsurilor.
În loc să se conformeze, însă, după cum se vede, reprezentanţii magazinului au continuat să se aprovizioneze cu noi cantităţi de îngrăşăminte chimice...