Mai multe înregistrări video în care un preot este surprins în timp ce scoate bani cu umeraşul din cutia milei amplasată în biserica în care slujeşte au fost publicate, marţi, de jurnaliştii de la Libertatea, care susţin că acesta avea şi un sistem de a fura banii prin eliberarea chitanţelor de donaţii.

Potrivit site-ului Libertatea.ro, este vorba despre preotul Viorel Olaru care a slujit la Biserica Sfântul Proroc Daniel din cartierul Berceni din Bucureşti.

Enoriaşii care merg la acea biserică au povestit că preotul fura bani din cutia milei încă din 2017 cu un "umeraş subţire din sârmă, cum primiţi când vă ridicaţi hainele de la curăţătorie".

Jurnaliștii au primit şi câteva înregistrări video, surprinse de camerele de supraveghere, în care se vede cum preotul duce cutiile milei în altar şi foloseşte umeraşul din sârmă pentru a scoate bani din ele.

Libertatea subliniază că acest lucru este interzis, potrivit Hotărârii nr. 8783 din 25 octombrie 2011 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care spune că banii din acele cutii ar trebui să ajungă la săraci. Ei trebuie scoşi "de paroh şi preoţii coslujitori, dacă sunt mai mulţi preoţi, în prezenţa epitropului bisericii şi, prin rotaţie, unul dintre consilierii parohiali", se arată în document.

Mai mult decât atât, Viorel Olaru a inventat chiar şi un sistem prin care reuşea să păstreze pentru el câteva sute de lei din banii donatorilor. "Schema era simplă. În dreptul cifrelor se scria întâi "50", apoi, în dreptul rubricii sumei în litere, se lăsa spaţiu şi se scria "cincizeci", sume care se imprimau pe cotor, chitanţa care rămânea în contabilitate. Apoi, pe chitanţa tăiată, dată credinciosului, erau adăugate cifra 3 sau 4, în funcţie de sumă – 350, 450 – şi "prefixul" în litere, "trei sute" sau "patru sute", dar şi serviciul exact, care lipsea de pe foaia trecută în contabilitate", explică jurnaliştii.

Aceştia au primit chiar şi câteva imagini care demonstrează mecanismul creat de preot.

Chitanța din contabilitatea bisericii: 


Chitanța primită de enoriaș: 

Citeşte întregul materialul pe www.Libertatea.ro!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!