Pasionați de expediții montane, doi soți din Oradea au cucerit cel mai înalt vârf din Turcia, pe muntele Ararat, ajungând astfel la 5.137 metri înălțime.

Cei doi soți, el profesor, iar ea medic stomatolog, speră că aventura lor va inspira cât mai multe persoane să urce pe potecile de munte.

Aventură în noapte

Ovidiu Marc și soția lui Iuliana, ambii în vârstă de 43 de ani, au început ascensiunea pe Ararat pe 13 iulie, după ce au zburat cu un avion pe ruta Cluj-Istanbul, Istanbul-Van, iar apoi au mers cu un microbuz până în orașul Dogubayazit, situat la poalele muntelui Ararat.

În prima zi de urcare, soții Marc au mers circa 5 ore, de la aproximativ 2.000 de metri altitudine la tabăra de bază, aflată la 3.200 m. A doua zi, au urcat spre tabăra pentru avansați, de la 4.200 de metri, unde au cinat și au dormit până la ora 1 dimineața, ca să înceapă ascensiunea spre vârf.

„Din păcate, nu ne-am odihnit deloc, vântul bătând foarte puternic. Uneori aveam senzația ca va muta cortul din loc”, a povestit Ovidiu Marc.

Pe 15 iulie, la ora 2 dimineața, au pornit la drum, luminându-și calea cu lanterne frontale. „Ultimii 200 de m diferență de nivel i-am parcurs pe ghețar, punându-ne colțarii la bocanci. După aproape 5 ore de urcuș am ajuns pe vârf”, a mai spus profesorul.

Prea frig în vârf

Ajunși în vârf, orădenii au fost învăluiți de un vânt care sufla foarte puternic și care făcea ca temperatura resimțită să fie de până la -15 grade Celsius. „Puteam comunica doar dacă eram unul lângă celălalt. Am stat maximum 15 minute, pentru poze și felicitări. Deși cerul era senin, vizibilitatea nu era foarte bună, din cauza prafului ce se ridica în podișul Anatolian”, a mai spus montaniardul.

Au coborât și la ora 10.30 au ajuns în tabăra avansată de la 4.200 de metri, iar după o oră de odihnă și alte trei de coborâre, la tabăra de bază, unde au rămas peste noapte. Cei doi soți își împărtășesc experiența pentru a le curaj și altor bihoreni. „Poate vor fi și alții inspirați”, a mai spus profesorul.

Ovidiu și Iuliana Marc au mai avut o expediție în 2017, când au urcat pe vârful Mont Blanc, de 4.810 metri înălţime, supranumit "acoperişul Europei" (foto jos).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!