Angajaţii din Oradea ai Direcţiei Regionale Vamale Cluj Napoca, instituţie găzduită de mai bine de 4 ani într-un corp de clădire al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, au fost plasaţi în... carantină. 

Conducerea Finanţelor le-a închis vameşilor toate căile de acces spre restul clădirii, după ce unul dintre ei a ajuns internat la Spitalul Municipal din Oradea, confirmat cu coronavirus, iar alţi doi, colegi de birou ai bolnavului, au fost izolaţi la domiciliu. 

Decizia ar putea părea exagerată, însă BIHOREANUL a aflat că s-a luat dintr-un motiv întemeiat: vameşii refuză să se testeze, deşi cu toţii au fost expuşi în timpul unei şedinţe de lucru, desfăşurate pe lângă lege...

Filiere politice 

Şedinţa fusese convocată pe 4 mai a.c. de Marcel Nicuşor Furdui (foto), actualul director executiv al Direcţiei Regionale Vamale (DRV). Descris ca un şef băţos şi coleric, obişnuit să-şi impună punctul de vedere cu înjurături, ameninţări şi urlete, Furdui nu-i chiar uşă de biserică, după cum a descoperit BIHOREANUL

Intrat în sistem la Vama Arad în anii ’90, el a fost mutat apoi ca lucrător la Vama Oradea, de unde a plecat în grabă şi cu scandal, după ce a fost reclamat la Parchet pe motive de şpagă. A ajuns la Vama Otopeni, poate şi mulţumită soţiei, Gergely Edith, cu propte în UDMR, mutată şi ea la Bucureşti şi băgată, pe linie de partid, zic sursele, la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (Radiocom) SA. 

Furdui n-a rămas mult nici la Otopeni. S-a plimbat pe la Agenţia Domeniile Statului şi RATB Bucureşti, unde a fost şef al Serviciului de Control Financiar de Gestiune, fiind "înfipt" toamna trecută, cu detaşare, deci nicidecum prin concurs, director executiv la DRV Cluj, pe filieră ALDE. Partid în care este, culmea, membru în Curtea de Etică şi Arbitraj...

Şedinţă "virusată"

Contestatar notoriu al restricţiilor în timpul stării de urgenţă, după cum spun chiar subalternii săi, Furdui n-a ţinut cont că ordonanţele militare interziceau întrunirile mari în spaţii închise, obligându-i pe angajaţii din subordine să participe fizic la şedinţe săptămânale de lucru, pe care, în mod normal, le-ar fi putut organiza online. 

Cea din 4 mai, la care au participat peste 25 de persoane, s-a dovedit o idee proastă, căci unul dintre participanţi, C.H., un vameş sătmărean încadrat la Oradea, era "virusat". Sursele BIHOREANULUI spun că, în aceeaşi zi, bărbatului i s-a făcut rău, la scurt timp după ce a ajuns acasă, în Satu Mare, fiind internat la spital şi confirmat cu Covid-19. În curând l-a urmat şi soţia, şi ea angajată în cadrul Biroului Vamal Satu Mare.

Pizza party!

Asta nu e tot, căci după cum a aflat BIHOREANUL, la o zi după şedinţă, vameşii orădeni s-au "întrunit" din nou la sediul Direcţiei, de astă dată ca să sărbătorească pensionarea unei colege, Zina Maghiar, tot cu ştiinţa şi cu acceptul boss-ului Furdui. 

Femeia se pregătise cum se cuvine, cu platouri de prăjituri, pizza şi alte bunătăţi, ca-n vremurile de dinaintea pandemiei, şi toţi s-au înfruptat, inclusiv şeful Serviciului de Supraveghere şi Control Vamal, Selyem Ladislau, care ţine loc de adjunct al lui Furdui, deşi cu toţii ştiau că astfel de petreceri erau interzise şi pedepsite cu amendă în perioada stării de urgenţă. 

Cert este că, deşi îmbolnăvirea familiei Horciag a fost anunţată la Direcţia de Sănătate Publică, la sediul DRV din Oradea nu s-a făcut vreo anchetă epidemiologică sau dezinfecţie, iar Furdui nu i-a trimis în izolare pe participanţii la şedinţă, chit că intraseră în contact cu Claudiu Horciag. 

De altfel, cum directorul nu crede în pericolul virusului, el nu a instituit, cum era normal, nici munca de la domiciliu, prin rotaţie, aşa cum se practică la Finanţe de pildă, deşi birourile DRV sunt mici şi aglomerate, neputând asigura păstrarea distanţei sociale.

"Nu ştiu cum am luat virusul"

"Nota de plată" a acestei indolenţe plătit-o Ovidiu Luca, culmea, unul dintre vameşii care nici nu participase la şedinţa cu pricina, fiind în concediu. Având o problemă la un genunchi, Luca s-a prezentat pe 24 mai la Spitalul Judeţean din Oradea unde, însă, n-a mai fost tratat, căci a fost depistat cu Covid-19. A fost transferat imediat la Spitalul Municipal, unde e internat şi acum. 

"Am avut o durere de cap, un gust amar în gură, dar nu ştiu dacă se pune că sunt simptome", a declarat Luca BIHOREANULUI, fără să poată spune sigur cum s-a infectat. "Noi am lucrat normal în toată această perioadă, am fost pe teren, la controale în trafic, dar ne-am protejat cu mănuşi şi măşti. Chiar nu ştiu cum am luat virusul", zice vameşul. 

Fără teste

Evident, Luca putea să se infecteze de la colegii lui de birou (acum şi ei izolaţi la domiciliu), care fuseseră prezenţi la şedinţa din 4 mai, dar care nu şi-au făcut testul pentru coronavirus. 

Ceilalţi participanţi vin însă în continuare la serviciu şi, deşi ar putea fi şi ei infectaţi, legal nu pot fi obligaţi să-şi facă analize. Ar putea fi trimişi, în schimb, în izolare acasă şi reprimiţi la muncă doar cu dovada unui rezultat negativ la testul pentru coronavirus. Dar cine să o facă, dacă şefii nu se tem de virus?

"Nici nu s-a discutat cu ei", spun sursele BIHOREANULUI, chit că la lefurile de peste 6.000 lei, cei 200 lei, cât i-ar costa o astfel de procedură, reprezintă un mizilic în comparaţie cu pericolul pe care îl reprezintă, chiar asimptomatici fiind, pentru copii, părinţi, bunici, dar şi pentru celelalte persoane cu care vin în contact.

Răspunsuri, pas...

Sesizaţi de BIHOREANUL despre situaţia de la Oradea, reprezentanţii Autorităţii Naţionale a Vămilor şi cei ai ANAF încă nu au răspuns, iar Marcel Nicuşor Furdui a transmis punctul său de vedere în câteva rânduri, prin SMS, susţinând doar că "s-au luat toate măsurile legale conform legii". La rugămintea de a spune concret care sunt aceste măsuri, Furdui a spus doar că "la DSP (Direcţia de Sănătate Publică Bihor, n.r.) se găseşte corespondenţa", nu şi ce conţine aceasta. 

În timp ce surse oficiale dezvăluiau publicaţiei că în caz se desfăşoară o anchetă epidemiologică, care nu e exclus să se soldeze şi cu dosar penal, dacă se confirmă faptul că Furdui şi ceilalţi funcţionari au încălcat ordonanţele militare şi au permis răspândirea infecţiei în instituţie, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, Dorel Ţîrţ, întrebat cu privire la caz, a transmis numai generalităţi. Că "se efectuează anchete epidemiologice la toate cazurile confirmate", că testările se fac "în conformitate cu metodologia Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile" şi că numărul de cazuri confirmate "este comunicat zilnic de la nivel central".

În locul unor măsuri prompte, ferme şi al unor comunicate concludente, aceste "explicaţii" ar trebui să-i liniştească pe funcţionarii şi pe contribuabilii ajunşi cu treburi în clădirea Finanţelor Publice, transformată în "cuib" de Covid-19 de nişte vameşi indolenţi...


S-A ÎNCHIS!
Funcţionari „baricadaţi” în sediu 

Ignoranţa vameşilor şi lipsa de reacţie a directorului DRV Cluj faţă de un virus care face ravagii în întreaga lume a avut consecinţe. Pentru a evita răspândirea infecţiei şi în restul clădirii, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor, Ioan Mihaiu (foto), a blocat toate căile de acces spre birourile vameşilor, inclusiv uşa spre curtea interioară, unde aceştia mai ieşeau în pauze de ţigară. "S-au închis pentru o perioadă de două săptămâni, după confirmarea virusului la un angajat al Direcţiei Vamale", a confirmat Mihaiu informaţia BIHOREANULUI

De asemenea, pentru că un birou al Compartimentului de Insolvenţă din AJFP Bihor se află pe un coridor comun, iar instalatorul instituţiei făcuse reparaţii în birourile vameşilor, atât cei patru finanţişti cât şi instalatorul au fost trimişi la testare, rezultatul fiind negativ în cazul fiecăruia. Testările le-au plătit oamenii din banii proprii, până şi instalatorul, chit că, spre deosebire de vameşi, acesta din urmă încasează, evident, un salariu mult mai modest.