Culoarea roşiatică intensă a Văii Borod s-a diluat, însă analizele de laborator au indicat că au fost depăşite valorile de fier, mangan şi zinc ale apei, au anunţat vineri reprezentanţii ABA Crişuri şi ai Apelor Române. 

"Poluarea provenită din mina Corniţel s-a diluat pe râul Crişul Repede la o distanţă de 4 km de coada lacului Lugaş şi se întinde la această oră pe Valea Borod pe o lungime de 17 km", se menţionează într-un comunicat remis de Administraţia Naţională Apele Române.

Unda de poluare s-a atenuat în amonte de Aleşd, în zona podului din Tinăud, datorită diluării cu apele râului Crişul Repede şi sedimentării suspensiilor provenite din mină. 

Totuşi, specialiştii avertizează că "având în vedere lungimea cursurilor de apă pe care s-au depus sedimentele, există posibilitatea ca, în cazul unor precipitaţii abundente, acestea să fie antrenate şi prin urmare să producă modificări ale aspectului apei în acele zone".


Sursa foto: Apele Române

După cum BIHOREANUL a mai scris, angajaţii formaţiei de lucru din Aleşd ale Apelor Române au mers la faţa locului joi dimineaţă şi au prelevat mai multe probe de apă. 

"Echipa noastră a prelevat probe din cinci puncte relevante, şi anume: o prelevare din apele scurse din gura minei Corniţel, o prelevare din Valea Borod şi trei prelevări din râul Crişul Repede, din care una în imediata apropiere a confluenţei cu Valea Borod, una amonte de confluenţă şi una amonte de oraşul Aleşd, în zona podului din Tinăud", se mai arată în comunicatul ABA.

Rezultatele eliberate de Laboratorului de Calitatea Apei din Oradea indică depăşiri pentru indicatorii fier, mangan şi zinc în primele trei puncte de prelevare. 

De menţionat că nu a fost înregistrată mortalitate piscicolă în urma acestei poluări, iar analizele mai relevă că oxigenul dizolvat, pH-ul şi conductivitatea au fost în limitele admise pentru toate cele cinci probe de apă. 

ABA Crişuri a confirmat că incidentul s-a produs din cauza prăbuşirii unei galerii de mină din satul Corniţel, comuna Bratca, nefuncţională de circa 50 de ani şi care se intersectează cu Valea Borod. 

Cel mai probabil, galeria de mină s-a prăbuşit în urma cutremurului de magnitudine mică, de 2,9 grade pe scara Richter, care a avut loc duminică dimineaţă în Bihor, cu epicentrul localizat în zona comunei Borod.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!