Trei persoane au fost rănite şi tot atâtea maşini făcute praf după ce şeful Postului de Poliţie din comuna Remetea a intrat cu maşina de serviciu pe contrasens, unde a lovit o Mazda, propulsând-o într-un autoturism parcat pe marginea drumului.

Accidentul s-a produs toamna trecută, dar a ieşit la iveală abia acum, când soţul şoferiţei s-a plâns BIHOREANULUI de tărăgănarea anchetei şi de "dirijarea" ei aşa încât poliţistul să scape de răspundere. O acuză respinsă, cum era de aşteptat, de şefii acestuia...

O curbă "tăiată"

Accidentul s-a produs pe 18 noiembrie 2019 în jurul orei 14 pe DJ 764, în Remetea, la ieşirea din satul Petreasa. Agentul Liviu Gavriş (31 ani), şeful Postului, circula la volanul Loganului de serviciu spre Beiuş când, într-o curbă la stânga, s-a izbit frontal de o Mazda condusă de beiuşeanca Ileana Bar (50 ani) şi în care se mai afla mama acesteia, în vârstă de 68 ani.

Impactul a fost puternic. Loganul s-a rotit 180 de grade, oprindu-se pe propriul sens de circulaţie, cu spatele spre direcţia de deplasare, iar Mazda a fost împinsă într-un al treilea autoturism, staţionat pe marginea şoselei.

Maşinile au suferit avarii serioase, dar poliţistul şi femeile din Mazda au scăpat teferi. La scurt timp după declanşarea cercetărilor, agentul Gavriş a plecat acuzând dureri de cap. Ileana Bar şi mama sa, Ioana Gavriş, au rămas, deşi aveau ameţeli şi traumatisme la nivelul umerilor, mâinilor şi picioarelor. Au fost audiate pe loc de poliţiştii rutieri sosiţi din Beiuş, în frunte cu fostul adjunct al şefului Poliţiei municipiului, subcomisarul Dumitru Perţe.

Vină împărţită

În urma verificărilor, zic sursele BIHOREANULUI, echipa de anchetă a stabilit că niciunul dintre şoferi nu ar fi circulat regulamentar, pe sensul său, ci au tăiat curba. Accidentul, deci, s-ar fi produs din culpă comună. Varianta e respinsă însă şi de şeful de post din Remetea, care pretinde că a circulat corect, şi de şoferiţa Mazdei.

Soţul acesteia, Ioan Bar, spune că, potrivit măsurătorilor făcute, poliţistul ar fi intrat circa 80 cm pe contrasens şi avea viteză. "Urma de frânare era de vreo 10 metri", zice bărbatul, care le reproşează poliţiştilor şi modul în care au făcut audierile la faţa locului. "Soţia a ameţit după impact şi s-a aşezat pe jos. Le-a spus că se simte rău şi că îi pare rău de situaţie. Ei au luat această afirmaţie ca o recunoaştere a vinei, dar e absurd. Maşina noastră a fost lovită în stânga faţă pentru că poliţistul era pe contrasens. A vociferat acolo, la locul accidentului, că nevastă-mea a intrat pe contrasens. Un comportament total neadecvat!", spune Bar.

Anchetă supravegheată

Cercetările au fost supravegheate iniţial de procurorii Parchetului Beiuş, dar la sfârşitul anului au fost preluate de Parchetul Curţii de Apel Oradea. "La final se vor dispune măsurile legale în consecinţă", spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa, refuzând să comenteze faptul că acest caz n-a fost mediatizat ori să exprime o poziţie în legătură cu acuzele aduse de soţul şoferiţei, deoarece ancheta e încă în desfăşurare.

Verdictul e aşteptat şi de avocatul familiei Bar, Radu Negru, care a cerut ca un expert să analizeze urmele de frânare, poziţia şi viteza maşinilor, pentru a se stabili cine şi cu ce a greşit. Ancheta penală va fi oricum clasată, întrucât potrivit noului Cod penal, vătămarea corporală din culpă constituie infracţiune doar dacă victimele au suferit leziuni ce necesită peste 90 de zile de îngrijiri medicale, iar şoferul vinovat a fost băut, ceea ce în acest caz nu s-a întâmplat. Prin urmare, victimele pot solicita daune doar în cadrul unei acţiuni de pretenţii, în faţa instanţei civile. "Noi am şi deschis deja dosar de daune la asiguratorul Poliţiei, indicându-l pe poliţist ca vinovat, şi aşteptăm soluţia", spune avocatul.

Confruntare

Până acum, poliţiştii l-au audiat pe agentul Liviu Gavriş, pe Ileana Bar, şoferiţa din Mazda, pe mama acesteia, dar şi pe sătenii care au asistat la cercetări, iar pentru perioada următoare au dispus o confruntare între cei doi şoferi.

"Vrem doar o anchetă corectă", zice soţul femeii, acuzând că cercetările sunt tergiversate de poliţiştii din Beiuş pentru ca aceştia să-şi scape colegul de o eventuală sancţiune disciplinară şi plata daunelor provocate atât prin rănirea femeilor, cât şi prin distrugerea celor trei autoturisme.

Legal, părţile ar putea face şi o înţelegere amiabilă, dar Bar zice că nu acceptă. "Nu vrem noi, la cum s-au comportat şi poliţistul, şi colegii lui. Să nu ne facă proşti, că nu suntem!", declară bărbatul, semn că nici prin cap nu-i trece gândul împăcării.