Un fermier din localitatea bihoreană Telechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Oradea, după ce s-a descoperit că, vreme de 8 ani, a depus documente false la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, atestând că deţine suprafeţe de teren agricol pe care, în realitate nu le avea. În acest fel, spun procurorii, Geczi Imre Zsolt a încasat fonduri nerambursabile de peste 320.000 lei, pagubă pentru care întreaga lui avere a fost pusă sub sechestru.

Informaţia a fost făcută publică, miercuri, printr-un comunicat transmis de Biroul de presă al DNA în care se precizează că bărbatul a fost inculpat pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Conform rechizitoriului citat de comunicat, în perioada 2008-2016, fermierul din Telechiu a depus la APIA contracte de arendare, tabele centralizatoare, etc, toate măsluite, "în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate".

În acest fel, fermierul bihorean a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 320.508 lei.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 342.174 lei, sumă la care se adaugă accesoriile fiscale (dobânzi şi penalităţi) potrivit Codului de Procedură Fiscală, calculate de la data efectuării fiecărei plăţi până la data achitării integrale a debitului principal.

Ca atare, în cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin fermierului. 

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bihor cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.