Ministerul Dezvoltării, condus de bihoreanul Cseke Attila (foto), a publicat lista alocărilor prin Programul Anghel Saligny, pentru proiecte de apă și canalizare, respectiv drumuri și poduri.

Potrivit datelor publicate de instituție, în total s-au alocat 52,2 miliarde de lei, adică peste 10 milioane de euro, din care 22,5 miliarde pentru categoriile de investiții alimentări cu apă și stații de tratare a apei și sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale, iar 30 miliarde de lei pentru categoriile de investiții drumurile publice clasificate și încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri județene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale și/sau drumuri publice din interiorul localităților, precum și variante ocolitoare ale localităților și poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale, inclusiv pentru biciclete și trotinete electrice.

Județul Bihor are o alocare de 638 de milioane pentru proiecte de apă și canalizare și alta de 850 milioane pentru drumuri și poduri. În total, Bihorului îi revine 1.488.788.879 lei, arată Ministerul Dezvoltării.

Instituția a comunicat și modul de calcul al acestor sume, arătând că s-a folosit o medie ponderată, cuprinzând următorii indicatori: 50% - ponderea numărului unităților administrativ-teritoriale la nivel național; 15% - ponderea populației fiecărui județ în total populație; 15% - indicatori statistici publicați în baza de date TEMPO-Online de către Institutul Național de Statistică, din care rezultă necesarul de infrastructură în domeniile drumurilor publice, alimentării cu apă, sistemelor de canalizare; 20% - capacitatea financiară a unităților administrativ-teritoriale.

Cea mai mare sumă din țară a primit-o județul Suceava (1,663 miliarde lei), urmat de Olt (1,601 miliarde lei) și Dolj (1,564 miliarde lei.

Lista completă a alocărilor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!