O nouă serie de amenzi contravenționale pentru șoferii care aruncă gunoaie pe marginea șoselelor din Bihor a fost stabilită cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de supraveghere montate de Consiliul Județean. Acestea „reconstituie” un adevărat film despre cum se poate „naște” o depozitare clandestină de deșeuri.

Potrivit unei informări transmise marți de reprezentanții administrației județene, în luna noiembrie Poliția Bihor a mai identificat, cu ajutorul camerelor video de supraveghere, încă patru persoane care au aruncat deșeuri în zone neamenajate, la marginea drumurilor județene, în zona Holod, astfel că în baza OUG 92/2021 au fost aplicate încă patru sancțiuni față de contravenienți: un avertisment și trei amenzi în valoare cumulată de 30.000 lei.

CJ Bihor a făcut publice și câteva scurte filmări care-i surprind pe șoferi, în aceeași zonă, în timp ce aruncă fără jenă deșeuri scoase din portbagajele unor autoturisme și ale unei autoutilitare. Unul, de pildă, duce în brațe un ditamai sacul cu gunoaie și-l aruncă în mijlocul unei zone unde se vede că mai fuseseră lăsate deșeuri. Alții nu se depărtează prea tare de autovehicul și azvârlă gunoaiele direct de pe marginea șoselei. 

CJ Bihor amintește că a achiziționat patru camere de supraveghere performante pentru monitorizarea drumurilor județene, acestea permițând identificarea persoanelor și a autovehiculelor, inclusiv pe timp de noapte și în condiții meteo nefavorabile.

Dispozitivele sunt amplasate aleatoriu în parcări de pe drumurile județene, camerele mobile de pe șoselele județene fiind instalate fie la solicitarea autorităților locale, fie în urma observațiilor agenților de poliție din teren. „În acest mod se dorește descurajarea persoanelor care depozitează ilegal deșeuri și, implicit, menținerea curățeniei în județul Bihor”, precizează CJ Bihor.

Concomitent, sunt monitorizate și marginile drumurilor naționale din județ, cu ajutorul a nouă camere de supraveghere care sunt amplasate în zonele unde se aruncă cel mai frecvent deșeuri. În lunile octombrie și noiembrie nu au fost identificate abateri pe drumurile naționale.

Potrivit Poliției Bihor, în acest an, până în prezent, au fost sancționate 36 de persoane care au depozitat ilegal diverse deșeuri, cu amenzi în valoare totală de 245.000 lei, iar anul trecut 33 de persoane cu 280.000 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!