În iureşul creat de cifrele tot mai alarmante ale pandemiei a trecut aproape neobservată ideea ministrului Sănătăţii ca pe viitor spitalele să treacă înapoi în subordinea Ministerului. Mai grav decât atât, această idee a fost agreată şi de preşedintele ţării, semn că, după ce lucrurile se vor linişti, vom avea parte de numeroase surprize.

Domnul ministru, de la înălţimea meseriei de chirurg de bube în Huşi, a declarat că 80% din managerii de spital ar trebui schimbaţi. Uită să spună că, dacă ar judeca cu aceeaşi măsură, la ce hoţii s-au făcut în 30 de ani, tot 80% dintre cei care conduc sau au condus Ministerul Sănătăţii ar trebui încarceraţi. Pentru că dezastrul întregului sistem sanitar nu provine de la medicii care de ani buni fac bici din ce au la îndemână, ci de la miniştrii care s-au perindat în funcţii exclusiv cu scopul de a obţine avantaje.

Poate domnul Tătaru are memoria scurtă, dar în plină pandemie, din Ministerul lui au ieşit la rampă nişte ipochimeni să ceară ca achiziţiile făcute să nu fie cercetate, conform preceptului biblic "crede şi nu cerceta". Uită că fosta ministresă, bolnăvicioasa doamnă Sorina Pintea, a ieşit din scenă cu brăţări de inox la mâini.

Hai să ne imaginăm cum ar fi ca la Oradea să vină un manager pus de Minister în baza algoritmilor politici. După ce orădenii au cotizat la greu ca să aibă un sistem medical cât mai performant, ne-am trezi cu nişte bodogi gata să facă praf toată construcţia, numai pentru a satisface clientela politică care i-a propulsat în funcţii.

La noi nu se dau prea mulţi bani pentru subvenţii la termoficare, transportul în comun este scump şi impozitele mari. Dar cu o parte din banii astfel obţinuţi s-au dotat spitalele sau au fost cofinanţate proiectele europene pentru modernizarea lor. Iar acum, să ne trezim cu băieţi paraşutaţi în Bihor gata să distrugă din nou CT-urile şi RMN-urile pentru ca localnicii să-şi facă analize la firmele private, cum se petreceau lucrurile cu nişte ani în urmă!?

Eu nu zic că nu există manageri slabi în ţară şi spitale care arată după chipul şi asemănarea lor. Dar, tot aşa, sunt spitale sub orice critică ce ţin de Ministerul Sănătăţii, semn că nu contează de cine aparţin, ci ce calitate au oamenii puşi la conducere. Exemplul sistemului sanitar din Oradea, clădit cu tenacitate şi pricepere în mandatul liberalilor, este exact contraargumentul care poate torpila ideile ministrului Tătaru cel dornic de centralizare.