Protagonistul rândurilor ce urmează este, formal, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor, în fapt al preşedintelui Pásztor Sándor, şi se numeşte Simon Adrian. Înainte de 2016 a fost şef al clubului Pro Democraţia Oradea, calitate din care, ani în şir, n-a găsit nicio neregulă în campaniile electorale ale UDMR Bihor, dar şi "ideolog" al aşa-zisei Coaliţii pentru Rogerius.

A activat "civic" cot la cot cu un fost jurnalist, legitimat în public ca ecologist, dar angajat şi el "sub acoperire" în solda UDMR, la un cabinet parlamentar. De patru ani încoace, Simon e nu doar sfetnic "pe comunicare" al şefului CJ Bihor, ci şi director peste Parcurile Industriale ale Judeţului (om multilateral dezvoltat), reuşind să finalizeze unul singur, la Tileagd, fără însă a-l racorda la magistrala de gaz, aflată la doar 800 de metri distanţă. 

Acesta este, pe scurt, palmaresul slujbaşului cu care joia trecută am avut un clinci de neimaginat, dacă respectivul ar fi avut o brumă de respect pentru publicul bihorean şi pentru menirea presei, dar şi o moleculă de stimă de sine. Să vă zic ceea ce veţi auzi şi din înregistrarea ataşată: aflând că pe clădirea Filarmonicii au fost puse schele pentru reabilitare şi vrând să obţin nişte detalii banale (valoare, termen de finalizare etc), l-am sunat pe numitul Simon ca să i le solicit.

În loc să furnizeze informaţiile, cum era normal, acesta s-a zburlit, zicând că au fost publicate de aşa-zisa Agenţie NewsBihor, inventată de Szabó Ődőn, eminenţa cenuşie a UDMR Bihor, şi remarcată în ultimii patru ani doar ca organ de propagandă UDMR-PSD. "Noi aşa considerăm, că dacă publică Agenţia NewsBihor e suficient", a zis Simon, invitând la plagiat de pe site-ul acesteia (contaminat, pasămite, de la vicele Ioan Mang, fost ministru 9 zile, până la demascarea ca "om de ştiinţă copy-paste"). 

Bineînţeles, i-am atras atenţia purtătorului de cuvânt că dacă aşa-zisa Agenţie NewsBihor este difuzorul CJ Bihor, nu se mai justifică existenţa Biroului de Presă şi Imagine al instituţiei (unde freacă menta alţi cel puţin trei membri PSD), fapt ce l-a scos din sărite şi mai rău decât simpla solicitare de informaţii.

În fine, i-am amintit că e dator BIHOREANULUI cu răspunsurile la alte două solicitări mai vechi, una privind lucrările la Drumul Apusenilor, preluată de la un cetăţean pe care Simon l-a numit "imaginar" (bineînţeles, ăia reali glorifică stăpânirea Judeţeană, nu critică, de pildă, incapacitatea acesteia de a repara în patru luni cele şase trepte ale Muzeului Ady Endre), iar a doua utilizarea bogatului parc auto al CJ, cu care clientela de partid "se dă" între domiciliu şi locul de muncă, dar şi la shopping şi în weekend-uri. "Aia e în lucru", a sunat promisiunea răspunsului ce va fi dat, ca totdeauna, la calendele greceşti.

La aşa prestaţie de slujbaş public, nu rămân multe comentarii de făcut, doar de constatat, vorba franţuzului, "tel maître, tel valet". Pe româneşte, la aşa stăpân, aşa slugă! Ascultaţi, deci, înregistrarea discuţiei şi daţi-vă cu părerea...