Cu trei săptămâni în urmă, BIHOREANUL dezvăluia că primarul Ilie Bolojan şi prefectul Claudiu Pop şi-au comandat fiecare câte un sondaj secret, care să le arate cum ar vota orădenii în alegerile locale de anul viitor.

Cel dintâi pentru că îl bate gândul să se retragă, celălalt fiindcă ar vrea să preia conducerea oraşului. Indicând cota uriaşă, de aproape 70%, pe care actualul edil o are în ambele cercetări, precum şi faptul că prefectul ar avea prima şansă în absenţa lui Bolojan, dezvăluirea i-a uimit atât pe liberali, cât şi pe social-democraţi şi pe aliaţii acestora, unii grăbindu-se s-o pună sub semnul întrebării.

Între timp, BIHOREANUL a intrat în posesia întregii anchete sociologice făcute în beneficiul primarului, care contrazice, de fapt, ipoteza că PSD ar putea prelua Primăria, şansa cea mai mare având-o UDMR. Investigaţia a scos la iveală şi alte surprize: într-o eventuală sincronizare cu alegerile locale, referendumul pentru Oradea Mare, ratat astă vară, ar putea întruni aprobarea a peste trei sferturi din orădeni. Totodată, sondajul arată care sunt problemele pe care aceştia consideră că Primăria le-a rezolvat, dar şi pe cele pentru care încă aşteaptă soluţii. 

Tatonare PSD-istă

La mijlocul lunii trecute, senatorul PNL Gavrilă Ghilea deconspira un sondaj făcut din tabăra PSD ce releva că liberalii n-au cum să piardă Primăria Oradiei şi că Bolojan avea mai bine de două treimi din intenţiile de vot ale orădenilor. Studiul, avea să afle BIHOREANUL, fusese făcut în vară de IRES (Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, aparţinând strategului PSD Vasile Dâncu) pe 1.500 subiecţi, telefonic, cu marjă de eroare de 3%, pentru a determina şansele la Primărie ale actualului prefect Claudiu Pop, fost şef al PSD Oradea.

Potrivit acestuia, la întrebarea "Cu cine aţi vota duminica viitoare?" 68,6% l-au nominalizat pe edilul liberal, procentajul depăşind scorurile acestuia din 2008 (50,3%) şi 2012 (66,8%). Pe locul doi, pentru întâia oară, ar fi urmat un candidat al PSD, şi anume Claudiu Pop, cu 17%, şi abia pe trei un alt liberal. Dar nu viceprimarul pe care Bolojan îl pregăteşte ca succesor, ci cel din 2008-2012, Gheorghe Carp, acum manager la Spitalul Judeţean, actualul secund, Mircea Mălan, fiind abia pe patru, la concurenţă cu un reprezentant UDMR, fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila, acum deputat.

Răspunsurile la întrebările închise, unde subiecţii au fost puşi să aleagă din diferite combinaţii de candidaţi, îl arătau pe prefect pierzând categoric în faţa lui Bolojan, cu 32%-68%, dar câştigător cu 54%-46% în faţa lui Mălan.

La derută

Tot în urmă cu trei săptămâni, cei mai informaţi dintre politicienii orădeni aflau că locul I din sondajul IRES era confirmat şi de unul făcut la cererea lui Bolojan, de fostul şef de cabinet al acestuia din vremea când era prefect, Dumitru Ţiplea, care îl credita cu 68,13%. În schimb, de la a doua poziţie în jos, situaţia e radical diferită în sondajul PNL, cel mai important detaliu fiind că pe locul secund s-ar clasa nu Pop, ci Cseke.

Deşi puţinii liberali care deţineau informaţiile au ştiut detaliul, niciunul n-a vrut să corecteze datele "scăpate" dinspre tabăra PSD. Motivul? "Dacă prefectul şi partidul lui se amăgesc că stau bine, de ce să le stricăm iluzia?", a explicat BIHOREANULUI un liberal. De la care, însă, de data aceasta ziarul a aflat datele complete ale cercetării.

Din uşă-n uşă

Sondajul cerut de Bolojan a fost mai minuţios, cu marjă de 2,7%, iar operatorii au avut contact direct cu subiecţii, chestionând 1.280 persoane, din uşă-n uşă, prin interviuri de câte 15-20 minute. "Prima concluzie e că oamenii s-au săturat de politicieni, ceea ce va influenţa campania. Un politician inteligent va evita să-i agaseze, trebuind să găsească noi mijloace pentru a-i convinge", spune sursa BIHOREANULUI.

Prima întrebare pusă orădenilor a ţintit chiar problemele pe care aceştia le consideră cele mai importante. 35% au spus că problema nr. 1 este calitatea serviciilor spitaliceşti. În condiţiile în care în 2012 85% din orădeni o considerau cea mai importantă, răspunsul a confirmat că modernizarea spitalelor îşi arată rezultatele. Alţi 25,31% au afirmat că problema cea mai importantă este cea a salarizării, pe când în 2012 un sfert din orădeni considerau problematică însăşi găsirea locurilor de muncă.

În continuare, subiecţii au indicat ca probleme calitatea salubrizării (10,47%), starea drumurilor (8,59%), siguranţa publică (7,03%), locurile de parcare (doar 3,28%) şi termoficarea (numai 3,91%). "Din perioada 7-18 septembrie, când a fost făcut sondajul, şi până acum au apărut probleme în reluarea încălzirii, aşa că dacă se făcea sondajul acum rezultatul ar fi fost diferit. Necunoscuta e dacă supărarea va ţine până la vară, când Oradea va avea un CET şi reţele noi, iar atracţia va fi aquaparcul", comentează sursa BIHOREANULUI.   

Primar detaşat

Sondajul mai arată că 19,53% dintre subiecţi consideră foarte bună activitatea Primăriei, 49,38% spun că e bună, 26,88% că este acceptabilă, 2,66% - proastă şi 1,56% - foarte proastă.

Ca urmare, la întrebarea privind intenţia de vot 68,13% l-au indicat pe Bolojan, urmat la mare distanţă de Cseke Attila cu 4,88%, de fostul viceprimar Gheorghe Carp cu 3,98% şi de cel actual, Mircea Mălan, cu 3,89%, de Claudiu Pop (3,28%) şi Ioan Mang (2,8%), viceprimarul Huszar Istvan (2,79%) şi alţi liberali: Florica Cherecheş şi Cornel Popa (câte 2,5%), Gavrilă Ghilea (1,25%) şi Ioan Cupşa (1,09%).

Pe Bolojan l-ar vota 75% din ortodocşi, 51,7% dintre catolici, 66,7% baptişti, 76,2% penticostali şi 40% reformaţi, cel mai mult în Nufărul (75%), Cantemir (72%), Ioşia (71,1%), Decebal (68,8%), Rogerius (67%) şi mai puţin în Velenţa (63,4%), centru (57,5%), pe dealuri şi în Episcopia (60%).

Cum Bolojan nu este tentat de un nou mandat, sondajul a măsurat cum s-ar redistribui intenţiile de vot în situaţia în care el nu va candida: nu mai puţin de 36,88% din subiecţi au spus că nu se vor prezenta la vot şi nu vor vota alt candidat dacă actualul primar nu va fi pe listă. În rest, şi-ar da voturile, în acest caz, lui Cornel Popa (12,5%), Gheorghe Carp (11,56%), Mircea Mălan (7,97%), Cseke Attila (5,16%), Claudiu Pop (4,84%), Florica Cherecheş (4,06%), Ioan Mang (3,91%), Gavrilă Ghilea (3,13%), Ioan Cupşa (0,70%) şi Huszar Istvan (0,63%).

Factorul X, maghiarii

Cea mai mare vulnerabilitate a sondajului rămâne, ca totdeauna până acum, motivul pentru care candidaţii UDMR sunt mai puţin creditaţi decât la urne. "Tradiţional, etnicii maghiari nu recunosc că votează, de fapt, cu unul de-al lor, deci cifrele trebuie ponderate cu rezultatul UDMR ca partid, care permite estimarea că Cseke sau Huszar pot lua circa 14-17%", explică un specialist.

Pe de altă parte, analiza votului pe partide situează PNL pe primul loc, cu 48,75% (liberalii ar vrea peste 50%, ca să facă singuri majoritatea în Consiliu, fără UDMR ori PSD), urmat de PSD cu 20,47% şi de UDMR cu 10,16% (cu menţiunea că între pereţii cabinei de vot trei sferturi din maghiari pun totuşi ştampila pe lista Uniunii). 7,19% din subiecţi au răspuns că nu vor vota niciun partid, 1,09% au indicat UNPR, 0,16% ALDE, altele 5,94%, iar 6,25% au spus că nu ştiu sau nu au răspuns.

Un alt amănunt care poate stârni nedumeriri e motivul pentru care liberalii au inclus în sondaj aşa mulţi dintre ai lor. "Am vrut să evaluăm cum stă fiecare din conducere, dar şi foştii viceprimari, dar numai primii trei vor fi incluşi în sondajul care urmează să fie făcut de un institut desemnat de conducerea centrală a partidului, care va şi stabili oficial candidatul la Primărie", explică sursa BIHOREANULUI. Cum acest lucru se va întâmpla abia spre finele anului, explicaţia se potriveşte cu o altă informaţie ştiută doar de un grup restrâns din PNL: "Singura promisiune pe care Bolojan a făcut-o şefilor partidului, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, e că până atunci nu va declara public dacă va candida sau nu".

În varianta a doua sunt deschise, din nou, toate scenariile, iar pentru Primăria Oradea s-ar anunţa o luptă mai strânsă ca oricând...


DILEMA REFERENDUMULUI
Socoteli pentru "turul III"

Una din întrebările cele mai interesante ale sondajului cerut de primar vizează posibilitatea ca în cazul unei noi candidaturi să se repete referendumul pentru alipirea Oradiei cu Sînmartinul (nu şi cu Oşorheiul), acţiune invalidată în vară din lipsa prezenţei de minimum 30% (pe 10 mai au votat doar 19,68% dintre orădeni, iar pe 14 iunie 28,24%).

Surpriza este că acum, întrebaţi dacă au participat la vot astă vară, 62,40% din subiecţi au răspuns pozitiv, doar 37,60% recunoscând că nu. "Fie le pare rău că au contribuit la un eşec şi între timp şi-au dat seama că oraşul a ratat o şansă, fie din ipocrizie", explică specialistul consultat de BIHOREANULUI. Partea plină a paharului ar fi că la întrebarea dacă ar participa la un referendum simultan cu alegerile locale, 82,70% au răspuns pozitiv, în timp ce 17,30% spun că nu vor unirea.