Moartea circulă cu viteza de 500 de decese pe zi, premierul demis aleargă ca o găină fără cap pe la televiziuni să ne spună că ar vrea să conducă doar cu ungurii, măcar până-n primăvară. Adică până mai fură din banii lui Anghel Saligny şi din PNRR.

Primul dintre saşi merge pe la piramide, în speranţa că va juca golf cu faraonii. În Parlament, aleşii n-au curajul să introducă nici măcar certificatele verzi, chit că acestea nu fac mai mult decât o lentilă de contact la un orb. Iar spitalele au ajuns nişte bolniţe fără medicamente, în care pacienţii vin ca să nu moară acasă.

Acesta este tabloul sumbru al unei Românii în care populaţia, în mare parte, a refuzat să se vaccineze. Dar nu poporul este de vină pentru asta, ci conducătorii care n-au putere să impună legi nepopulare, invocând o falsă discriminare. Interzicerea, din timp, a accesului fără certificat de vaccinare în mall-uri, instituţii şi în biserici ar fi dublat rata celor imunizaţi.

În schimb, din calcul electoral, borhotul parlamentar a decis să închidă şcolile, dar să lase bisericile libere. O relaţie cu biserica corectă, dar fermă, ar fi dus la evitarea derapajelor unor bărboşi care, atunci când e vorba de vaccin, se încred în Dumnezeu, dar când e vorba de salariu, nu acceptă să fie lăsaţi în plata Domnului, ci în cea a Statului.

Actul vaccinării ar fi trebuit descentralizat. Oamenii, mai ales la ţară, micţionează pe apelurile lui Arafat, Gheorghiţă, Cîţu şi Iohannis, şi nici nu e de mirare. Dacă primarii localităţilor erau cuplaţi la această campanie, mergând din poartă-n poartă, ca la alegeri, poate altul ar fi fost destinul cetăţenilor. Acum ne-a rămas strămoşeasca soluţie: fuga în pădure şi capul la cutie.