De fiecare dată când orădenii Laci, Gyuri sau Jancsi pornesc apa caldă ori caloriferul plătesc, fără să ştie, un comision către liderii UDMR Bihor. Asta pentru că, în timp ce grofii UDMR pretind că le apără drepturile, îi buzunăresc, de fapt, la fel de adânc, până-n prăsele, exact ca pe Vasile, Ghiţă sau Nelu. De fiecare dată când Csaba, Imi sau Antal duc gunoiul la pubelă, se întâmplă acelaşi lucru: şefii UDMR îi dijmuiesc ca pe Radu, Alin sau Dan.

UDMR a încetat să fie "Uniune" (partid nu a recunoscut niciodată că este) din primii ani de la înfiinţare, când iniţiatorii ei încă umblau cu aceleaşi Dacii ponosite ca propriii alegători. S-a metamorfozat în grup infracţional de îndată ce a încăput pe mâna Naşilor care o controlează şi acum, din Lexusul personal ori din Phaetonul de serviciu plătit din greu şi de Bandi, şi de Todere.

Demonstraţia că UDMR există doar pentru a jefui contribuabilul, maghiar şi român deopotrivă, încearcă s-o facă acum DNA, care l-a reţinut pentru scurt timp pe însuşi "cappo" Alexandru Kiss. Tip de o inteligenţă pe cât de ascuţită pe tot atât de vătămătoare, personalitate comparabilă doar cu Teodor Maghiar şi Petru Filip, Kiss e acuzat de fapte din anii 2003-2008 despre care jurnaliştii, cu mult mai modeste mijloace, dar cu limba mai slobodă, au vorbit încă la vremea producerii lor: vânzarea terenurilor Armatei, înstrăinarea haldei de deşeuri către un Kft din ţara vecină şi prietenă, căpuşarea CET-ului prin cărbune cumpărat la preţ de Swarovski printr-o firmă care, persze, i-ar fi întors parandărături pantagruelice.

Nu ştiu dacă DNA va reuşi ori nu în încercarea de a demonstra vinovăţia lui Kiss. Cert e că acesta a ghicit la timpul potrivit reţeta succesului. Ştiind că în Oradea primarul Petru Filip avea nevoie de voturile UDMR la fel cum avea şi Ştefan Seremi la judeţ, Kiss le-a livrat mereu prompt, dar totdeauna contracost. Iar preţul a fost nu doar plantarea propriilor oameni în instituţiile publice, cu consecinţa segregării acestora pe baze etnice (la un moment dat, în Oradea funcţiona o Primărie paralelă şi un CJ "privatizat"), ci şi cu preţul Afacerii Groapa de Gunoi, Afacerii Luceafărul, Afacerii CET.

Cine a refuzat să împartă a păţit-o: la judeţ Radu Ţîrle a fost castrat chiar cu ajutorul fraţilor liberali, iar la Primărie a fost mereu de boicotat, cu tovărăşia hoaverilor pesedişti, ba reabilitarea centrului, ba trecerea CET pe gaz, ba chiar Oradea Mare însăşi. Lucrurile se leagă, nu-i aşa?...

Nu ştiu, repet, dacă DNA va câştiga partida cu Kiss. Judecând după relaxarea acestuia, mă tem că nu. Dar mai mult au a se teme Denes, Barna ori Ferko, la fel ca Florin, Mihai sau Lucian, de posibilitatea ca UDMR să continue în aceeaşi notă pe mâna moştenitorului lui Kiss. Istoria ne învaţă că discipolii îşi depăşesc maeştrii, iar Szabo Odon e, ghinion, chiar profesor de istorie. Să credem că nu şi-a însuşit nimic de la mentor, sau că îi va duce meşteşugul mai departe?