Nu ştiu de ce, dar azi mi-am adus aminte de un proverb spus de colegii mei saşi în vremea facultăţii: "Fie Johann cât de prost, înalt să fie să poată ajunge la slănină". Se pare că preşedintele ţării chiar are ghinion. După cum au căzut zarurile la alegeri, nu-l mai văd cum poate să aibă Guvernul său, pentru că va trebui să le dea posturi şi aliaţilor liberalilor. În schimb, a reuşit să aibă premierul său.

În cercurile de la Bucureşti este notorie antipatia lui Iohannis faţă de Ludovic Orban. Şi tot atât de notorie este şi dorinţa lui de a-l pune în capul Guvernului pe generalul Nicolae Ciucă. Se pare că a făcut o pasiune pentru acesta, iar dacă-i punem pe unul lângă celălalt, parcă şi seamănă. Sper, însă, spre binele ţării, ca domnul Ciucă să nu-şi ia la fel de multe permisii câte concedii şi-a luat şeful statului.

Ludovic Orban trebuia să deconteze eşecul de la parlamentare, numai că lângă el ar trebui să stea şi domnul preşedinte. Prin apariţiile plictisitoare zilnice din campanie, acesta a ostilizat o bună parte din electorat. Numai că dacă ar demisiona Iohannis, Statul Român chiar ar fi aruncat în aer. Nu-l putem deci pedepsi, dar tot nu înţeleg de ce trebuie să-l premiem şi să acceptăm să-şi pună omul la Palatul Victoria.

Domnul general Ciucă e un brav militar şi a făcut în cariera domniei sale şi altceva decât să numere izmene şi şosete. Dar să aduci în aceste vremuri grele la cârma Executivului un om complet nepregătit pentru ce înseamnă administraţie ar fi o greşeală colosală. Ca primă reacţie, mă aştept ca ţările occidentale să solicite României, în prag de sărbători, cantităţi însemnate de fructe exotice, nu de alta, dar numirea unui militar în fruntea Guvernului se poate produce doar în ţări bananiere.

Aştept cu nerăbdare reacţia bleagă a liderilor liberali, care se văd încălecaţi de el lider maximo de la Cotroceni. În acest context a apărut speculaţia că Ilie Bolojan ar putea fi viitorul prim-ministru. În primul rând, vreau să amintesc că omul are o relaţie proastă cu preşedintele, care nu-i poate ierta faptul că lucrează mai mult de 2 ore pe zi, aşa cum e obişnuit să presteze el la Cotroceni.

Sunt convins că, la o adică, Bolojan ar avea mai degrabă sprijinul USR PLUS, în niciun caz al PNL-iștilor de peste munţi. Câtă vreme sunt la butoane toţi liberalii borfaşi care au devalizat Bucureştiul cot la cot cu PSD-iştii, prezenţa bihoreanului în vârful Guvernului e total inoportună. Cât timp încă baronul Flutur mai respiră prin Moldova şi Buşoi, îşi implică prietenii în campania de vaccinare, Ilie Bolojan este o cauză pierdută. Am zis mereu că nu trebuie să confundăm liberalii din Bihor cu cei din restul ţării.  

Cum vreţi să facă Bolojan reformă cu un partid nereformat şi cu nişte aliaţi de teapa UDMR-ului cărora numai la schimbare nu le e gândul? Aşa că v-aţi bucurat degeaba, Bolojan va rămâne la Consiliul Judeţean Bihor, în luptă cu ineficientul sistem administrativ românesc.