Întrebat de jurnalişti care este poziţia sa faţă de încercările repetate ale europarlamentarului Laszlo Tokes de a forţa schimbarea denumirii unor străzi prin amplasarea de tăbliţe cu denumiri maghiare, primarul Ilie Bolojan a dat un răspuns ferm la conferinţa de presă susţinută marţi.

"Amplasarea oricăror plăci şi tăbliţe este ilegală dacă nu respectă regulile. Avem hotărâri de Consiliu Local privind denumirile străzilor din Oradea şi privind variantele maghiare care pot exista pentru denumirile româneşti ale străzilor. Strada Primăriei, de exemplu, nu poate fi indicată cu tăbliţe pe care să scrie «Teleki», echivalentul maghiar al denumirii româneşti este «Varoshaza»", a explicat Bolojan.

Primarul crede că Tokes şi adepţii săi greşesc încercând să-şi facă publicitate prin montarea unor tăbliţe ilegale şi că, în opinia sa, altele sunt problemele reale ale oraşului, nicidecum disputele artificiale cu conotaţii etnice. "Poate că dacă reabilitai întâi clădirea şi apoi puneai nişte tăbliţe aş mai fi înţeles. Dar aşa... Este un demers prin care se doreşte să se facă valuri", a comentat Bolojan.

Edilul a afirmat că, pe viitor, de fiecare dată când europarlamentarul şi adepţii săi vor mai amplasa tăbliţe în mod ilegal va decide aplicarea de sancţiuni pecuniare. "De fiecare dată când le pun, le dăm jos şi îi sancţionăm. Dacă le pun din nou, îi sancţionăm din nou, până se vor sătura!", avertizează Bolojan.
Primarul a mai spus că "în Oradea există multe alte probleme care trebuie rezolvate înaintea schimbării denumirii unor străzi" şi că el nu are această preocupare atât timp cât nu vor fi finalizate modernizările de străzi şi reabilitările de faţade ale clădirilor din centrul oraşului.

Reacţia primarului survine la o zi după ce europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat că demontarea plăcuţelor cu inscripţionarea maghiară a străzilor, ordonată de municipalitate, este o provocare antimaghiară. "Vedeţi cum pătrunde naţionalismul şi şovinismul şi în sfera simbolică", a declarat Tokes luni, adăugând că aceasta îi aminteşte "de vremurile cele mai întunecoase ale comunismului".

Citeşte pe această temă şi articolul: "Tokes susţine montarea plăcuţelor în maghiară pe străzile Oradiei"