Fenomenul perseidelor, care are loc an de an în timpul verii, a ajuns în noaptea de duminică spre luni la apogeu. Mulţi pasionați au ieşit în afara oraşelor pentru a putea vedea curentul de meteori, care mai poate fi admirat şi următoarele nopţi.

Câţiva dintre bihoreni au şi surprins în imagini spectacolul estival oferit de Perseide în diverse păduri din județ și împrejurimi, departe de luminile orașului.

Jurnalistul orădean Dan Bureția le-a surprins într-o pădure din zona Dobreștiului (video jos), iar fiul său, Dian, pe un vârf de munte de lângă Arieșeni și Vlădeasa.

“Am venit să fac poze cu cerul, pentru că se văd perseidele, se vede și Calea Lactee, este un bun mod de a mă relaxa. Fotografia este o pasiune de-a mea, încep să fac și fotografie astrologică”, a spus Dian Bureția, încântat de priveliște.


Foto: Dian Bureția

Specialiştii au recomandat observarea Perseidelor după miezul nopţii, din zone rurale ori zone lipsite de surse de lumină artificială, acestea putând fi admirate cu ochiul liber, fără ajutorul unor telescoape sau binocluri.

Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele sunt unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.

Potrivit reprezentanţilor Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti, perioada de activitate a perseidelor este între 17 iulie şi 26 august.

Apogeul fenomenului a putut fi observat în noaptea de duminică spre luni, dar va mai putea fi văzut şi în următoarele nopţi.


Foto: Dian Bureția

"Maximumul curentului va veni în ziua de 12 august, între orele 16 şi 19 TLR. Pentru că maximumul vine în timpul zilei şi meteorii nu se pot vedea ziua, va trebui să vă uitaţi pe cer în noaptea de dinainte, 11/12 august, şi în cea de după, 12/13 august. Se vor putea observa panta ascendentă şi panta descendentă în intervalul 11-14 august", au anunţat în urmă cu câteva zile reprezentanţii Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti.

În nopţile cu Perseide, pe cer se pot observa, pe lângă stele, şi dâre luminoase, lăsate de fapt de particule minuscule, de sub 1 mm diametru, care în contact cu aerul se aprind, când intră în atmosfera Pământului.


Imagine de pe Masivul Vlădeasa, foto: Dian Bureția 

Potrivit Digi24.ro, următoarea ploaie de meteori va fi cea a Orionidelor, cu apogeul spre mijlocul lunii octombrie. Între 21 şi 22 octombrie, Orionidele produc până la 30 de meteori pe oră, care pot fi observați tot în timpul nopții pe cer. 

Video: Dan Bureția

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!